«Παράνομη η σύμβαση που έσπασε τον κατώτατο»

Παράτυπη και παράνομη χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας την επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφηκε σε εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, στη Θεσσαλονίκη. Με επίσημη τοποθέτηση ξεκαθαρίστηκε ότι οι συλλογικές συμβάσεις κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερα από τους καθορισμένους, βάσει νόμου, κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή σύμβαση δεν έχει καμία ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος που έχει ανακύψει είναι η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, που χαρακτηρίζει τις Ενώσεις Προσώπων που συνυπογράφουν τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις «εργαλείο απορρύθμισης και μετατροπής των εργασιακών σχέσεων σε συνθήκες κάτεργου».

Μάλιστα η ΠΟΕΕ ΥΤΕ περιγράφει ως πιο επαίσχυντη την υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων με Ενώσεις Προσώπων κατά τη χειμερινή περίοδο, οι οποίες αποτελούνται από διευθυντικά στελέχη πλήρους απασχόλησης.

Σε αυτές συμφωνούνται όροι αμοιβής και εργασίας ανειδίκευτου εργάτη, δεσμεύοντας έτσι εκατοντάδες εποχικά εργαζομένους, εν αγνοία τους. Η ΠΟΕΕ ΥΤΕ ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να μη μένει απλός παρατηρητής, αλλά να απαντήσει στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες τροποποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενώσεις Προσώπων.

Το υπουργείο Εργασίας, έχοντας διαπιστώσει την παραβατικότητα που καταγράφεται στον κλάδο του τουρισμού, καλεί όλους τους εργοδότες του χώρου να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις, καθώς θα ελέγχονται συστηματικά και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νόμιμες συνέπειες.

Παρέμβαση στα εργασιακά δρώμενα του τουριστικού κλάδου, με αφορμή το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Athens Ledra», πραγματοποίησε και η ΓΣΕΕ. Η συνομοσπονδία ζήτησε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των 200 εργαζομένων του, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα