Γενικό ξεπούλημα της περιουσίας με καταιγίδα τροπολογιών

Πωλούνται τα δάνεια (και των ΔΕΚΟ) με εγγύηση Δημοσίου στους γύπες. Πάρτι (και) με τα ακίνητα του ΕΟΤ!

Πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει έκανε η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή και οι οποίες υπερψηφίστηκαν χθες το απόγευμα από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα οι τροπολογίες να εγκριθούν με απλή ψηφοφορία.

Με την καταιγίδα των τροπολογιών προχωρά το ξεπούλημα ΔΕΚΟ και της τουριστικής περιουσίας του Δημοσίου, δίνεται «συγχωροχάρτι» στους τεχνοκράτες του νέου Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για πιθανές πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παραχωρείται σε funds η διαχείριση ακόμα και των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, και επιτρέπεται η πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ολα αυτά ήταν βασικά προαπαιτούμενα μέτρα που είχαν θέσει οι δανειστές, προκειμένου να εκταμιεύσουν την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η υπερψήφισή τους από τη Βουλή δεν αρκεί για δει η Ελλάδα το χρώμα του χρήματος. Προηγουμένως θα πρέπει να πιστοποιήσουν οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) ότι εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στη συνέχεια απαιτείται η έγκριση πέντε εθνικών Κοινοβουλίων της ευρωζώνης. Το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει για τον σκοπό αυτόν την προσεχή Δευτέρα. Μολονότι είχε διαρρεύσει ότι πιθανόν να συνεδρίαζε χθες, κάτι τέτοιο δεν έγινε με τη δικαιολογία ότι εκκρεμούσε η ψήφιση των προαπαιτουμένων στη Βουλή των Ελλήνων και η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ασυλία

Με τις τελευταίες τροπολογίες που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή:

  • Παρέχεται ασυλία από ποινικές ευθύνες για τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με εξαίρεση μόνο την αμέλεια ή τον δόλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε περίπτωση δίωξης μελών του Ταμείου, θα επιλαμβάνεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
  • Μεταφέρονται στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), άρα στο Κατοχικό Ταμείο, τα ακίνητα του ΕΟΤ.
  • Ανοίγει ο δρόμος για πώληση σε funds και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 13,7 δισ. ευρώ.
  • Επιτρέπεται να περάσει σε funds η διαχείριση «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ, παρότι η πώληση των δανείων αυτών σε funds απαγορεύεται έως τις 31/12/2017.
  • Στα «κόκκινα» δάνεια ορίζεται ότι ο ιδιώτης αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να αυξάνει το επιτόκιο σε βάρος του δανειολήπτη.
  • Τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από μερίσματα μετοχών τραπεζών θα συνεχίζουν να μεταβιβάζονται απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Ξεπαγώνουν» (με ένα δισ. ευρώ) τα εφάπαξ των δημ. υπαλλήλων

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τους εταίρους. Αυτό προανήγγειλε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «663.000.000 ευρώ από τα 7,5 δισ. της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση εφάπαξ, τα οποία εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια παραμένοντας στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ άλλα 400.000.0000 ευρώ θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό μέσω των “αποθεματοποιημένων” χρημάτων από τις μη καταβολές εφάπαξ».

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να αφήσουν ανεκπλήρωτες τις υποχρεώσεις τους, υπό την ελπίδα για επικείμενες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. «Θα είναι εγκληματικό να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους περιμένοντας τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για να ενταχθούν σε αυτές. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν μόνον όσους πετάχτηκαν εκτός συστήματος από υπαιτιότητα τρίτων και όχι δική τους» διευκρίνισε.

Εχασαν το ΕΚΑΣ όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου 2016

Δεν θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι βγουν στη σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν.4387/2016). Αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, όπου δεν υπάρχει αναφορά για το πότε αρχίζουν οι περικοπές, κάτι που επισημάνθηκε στη σχετική τροπολογία (1 Ιουνίου 2016). Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών ποσών για τον ένα μήνα που χορηγήθηκε ΕΚΑΣ. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι που θα χάσουν το επίδομα θα ανέλθουν σε περίπου 80.000.

Αναλυτικά, εντός του 2016 ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι:
α) Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης του Μαΐου 2016 δεν υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Πόλεμος νεύρων για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Σε πόλεμο νεύρων προς την ελληνική κυβέρνηση, που πέρασε ένα «βουνό» από δύσκολα μέτρα αλλά θα πρέπει να περιμένει για να πάρει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ και να επωφεληθεί από τα θετικά επακόλουθα του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, επιδίδονται οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας.
Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απογοήτευσε την ελληνική πλευρά, κρατώντας κλειστή τη στρόφιγγα της παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ώσπου να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε κυνικά ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα», αφήνοντας τους Ελληνες πολίτες να σκεφτούν ότι προφανώς οι δανειστές περιμένουν από τη χώρα μας να βγάλει στο σφυρί όσα περιουσιακά στοιχεία της ενδιαφέρουν τις ξένες εταιρίες και όχι εκείνα που θεωρούνται από τους Ευρωπαίους απαξιωμένα.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι, ακόμα και με την απλή κατάθεση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει χθες το μεσημέρι να ξανακάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν φρούδες. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επικράτησε η σκληρή γραμμή, που θέτει ως προϋπόθεση να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξαναγίνουν τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά ως ενέχυρα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα