Τον Αύγουστο τα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ

Μέσα στο Αύγουστο σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αναρτήσει στο TAXISnet τα «ραβασάκια» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακίνητων (ΕΝΦΙΑ) για το 2016. Σημαντικά αυξημένα ποσά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1/1/2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς επίσης και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) για όλα τα ακίνητα τα οποία είχαν την 1/1/2016, ακόμη και για τα κτίρια και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, τα γραφεία τους ή τα καταστήματά τους.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το νέο χαράτσι προβλέπει είτε την κατάργηση της απαλλαγής τους από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είτε την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που ήδη πλήρωναν και, ουσιαστικά, τη διπλή υπερφορολόγησή τους με τον επαχθή αυτόν φόρο.
Επί της ουσίας ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αυξάνεται σημαντικά για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους, διατηρείται αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ μειώνεται έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Ο ΕΝΦΙΑ τελικά μετατρέπεται σε πραγματικά «ισόβια δεσμά» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στοχεύοντας σε έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ ετησίως, όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Εως το 2031

Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπεται σε έκθεση που συνοδεύει τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2031!

Για το θέμα αυτό κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι «ο χρονικός ορίζοντας των φοροαπαλλαγών του Αναπτυξιακού εκτείνεται ως το 2031, συνεπώς η άσκηση που υπολογίζει το δημοσιονομικό αντίκτυπο περιλαμβάνει εξ ορισμού τη δεκαπενταετία». Επίσης, ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, η άσκηση περιλαμβάνει και όλους τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα παραμείνουν σταθεροί για τα επόμενα χρόνια.

Eφορία: 1200 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και για μικρές οφειλές

Σε κατασχέσεις ποσών από όποιον τραπεζικό λογαριασμό δεν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος (ακόμα και λογαριασμούς στους οποίους κάποιοι βάζουν ως συνδικαιούχους τα παιδιά ή και τα εγγόνια τους) προχωρά η Εφορία, προκειμένου να εισπράξει ακόμα και μικροποσά έναντι οφειλών προς το Δημόσιο!
Σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες τουλάχιστον 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην Εφορία μικροποσά. Υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται κατασχέσεις από λογαριασμούς των γονέων ενός οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς διατηρείται μεταξύ τους κοινός λογαριασμός και οι συνδικαιούχοι δεν αλλάζουν λόγω capital controls.

Οι τράπεζες, με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια, προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και «σηκώνουν» καταθέσεις, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.
Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η Εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Απλώς το μαθαίνει όταν πηγαίνει στην τράπεζα.
Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:

• Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη ως ακατάσχετος. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.
• Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα