Ο Σάντος στον Πύργο του Αϊφελ

Στον θρόνο της Ευρώπης η Πορτογαλία (1-0 τη Γαλλία), αν και αγωνίστηκε για 112 λεπτά χωρίς τον «βασιλιά» Ρονάλντο

Επιμέλεια
Γιώργος Αδαμόπουλος

Το ποδόσφαιρο είναι συχνά ένα σπορ των… θαυμάτων. Το Euro, άλλωστε, έχει βιώσει δύο απρόσμενους θριάμβους, με πρωταθλήτριες τη Δανία το 1992 και την Ελλάδα το 2004. Χθες το βράδυ στο Σταντ ντε Φρανς η ποδοσφαιρική Ευρώπη υποκλίθηκε στην Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, η οποία «άλωσε» το Παρίσι και, νικώντας 1-0 την γηπεδούχο Γαλλία στην παράταση του τελικού, στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της! Η λέξη «θαύμα» συνοδεύει τον τίτλο των Πορτογάλων, καθώς κατάφεραν να καθίσουν στον «θρόνο» δίχως τον «βασιλιά» τους Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας στο γόνατο στο 25΄, έπειτα από δυνατό μαρκάρισμα του Παγέ στο 8΄… Ηρωας των νέων πρωταθλητών ο Εντερ, ο οποίος πέρασε σαν αλλαγή στο 78΄ αντί του Ρενάτο Σάντσες και στο 109΄ σκόραρε με εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή, χαρίζοντας στην ομάδα του το τρόπαιο και αρνούμενος στη Γαλλία να κατακτήσει τον 3ο τίτλο της και να ισοφαρίσει τις Γερμανία και Ισπανία.

Οι Πορτογάλοι, αφού γλίτωσαν στο 92΄, με το δοκάρι του Ζινιάκ για τους Γάλλους, «προειδοποίησαν» ένα λεπτό πριν από το γκολ του Εντερ, με δοκάρι του Ραφαέλ Γκερέιρο σε απευθείας εκτέλεση φάουλ και επικράτησαν της Γαλλίας για πρώτη φορά έπειτα από 10 διαδοχικές ήττες. Οι «τρικολόρ», από την άλλη, ηττήθηκαν σε αγώνα Euro ή Μουντιάλ επί γαλλικού εδάφους για πρώτη φορά έπειτα από 18 σερί αγώνες (16 νίκες και δύο ισοπαλίες), καθώς ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, ο Αντουάν Γκριεζμάν, αστόχησε δις σε κεφαλιές μέσα από την περιοχή και ο -κορυφαίος της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ- Σισοκό δεν ευστόχησε σε σουτ στο 34΄ και το 84΄…

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριεν Σίλβα (66΄ Ζοάο Μουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (78΄ Εντερ), Ζοάο Μάριο, Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο (25΄ Κουαρέσμα).
ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάμπ): Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110΄ Μαρσιάλ), Παγέ (58′ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78΄ Ζινιάκ).

Συναγερμός για σχολική τσάντα

Με μία ελεγχόμενη έκρηξη αντιμετώπισε η γαλλική αστυνομία τη (μικρο)αναστάτωση που προκλήθηκε από ένα ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε χθες το απόγευμα κοντά στο ξενοδοχείο της Εθνικής Γαλλίας. Περίπου στις 17.00 βρέθηκε παρατημένη μία σχολική τσάντα μερικά μέτρια μακριά από το σημείο όπου είχε καταλύσει η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ και οι Αρχές αποφάσισαν αρχικά να αποκλείσουν την περιοχή και να διακόψουν την κίνηση στους γύρω δρόμους. Ακόμη και πριν από την ελεγχόμενη έκρηξη, πάντως, οι διοργανωτές είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τη μετακίνηση των «τρικολόρ» για το Σταντ ντε Φρανς, για τον τελικό με την Πορτογαλία. Η γαλλική αστυνομία ήταν από το πρωί επί ποδός με 5.000 αστυνομικούς, ενώ αποφάσισε να απαγορεύσει εξαρχής κάθε παρέλαση σε περίπτωση νίκης της Γαλλίας. Εκπρόσωπος των διοργανωτών ανέφερε ότι 1.300 αστυνομικοί θα βρίσκονταν στο γήπεδο, 700 στη φύλαξη των μέσων μεταφοράς, 1.400 στη «ζώνη οπαδών» του Παρισιού και οι υπόλοιποι σε διάφορα άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δεν θα κατέβω για πρόεδρος»

Παραδέχθηκε τις ανησυχίες του για την ασφαλή ολοκλήρωση του Euro της Γαλλίας, αλλά όχι και το άγχος του για την… προεδρεία της UEFA. Ο γ.γ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραχώρησε χθες συνέντευξη στον Σπορ FM και μετά τον απολογισμό του για τους αγώνες της τελικής φάσης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι στις βλέψεις μου να γίνω πρόεδρος της UEFA». Ο κ. Θεοδωρίδης εξήγησε ότι «δεν το σκέφτομαι ακόμη περισσότερο μετά την τωρινή εμπειρία και συνεργασία των συναδέλφων μου και κρατώ την επιφύλαξη να πάνε όλα καλά και στον τελικό».

Προσθέτοντας ότι «από τις 26 Οκτωβρίου ήμουν αναπληρωτής (σ.σ.: λόγω της τιμωρίας του Μισέλ Πλατινί) και τώρα θέλουμε να ολοκληρώσουμε το τουρνουά και μετά τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου θα έχουμε μόνιμη δομή». Καταλήγοντας, μιλώντας για την ασφάλεια του Euro, επισήμανε: «Υπήρχε φόβος έως το τελευταίο ματς. Είχαμε μία γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά και να πούμε ότι μία μεγάλη επιχείρηση πήγε καλά ως το τέλος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα