Πρωθυπουργός η Βρετανίδα Μέρκελ!

Η Τερέζα Μέι θα γίνει αύριο η δεύτερη μετά τη Θάτσερ γυναίκα που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Αύριο αργά το απόγευμα αναμένεται να διαβεί το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για να χριστεί 76η πρωθυπουργός στην Ιστορία της Βρετανίας, ενώ θα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Τερέζα Μέι λένε ότι «για μια γυναίκα που βρίσκεται μια ανάσα πια από το να πάρει στα χέρια της το τιμόνι της χώρας δείχνει… υπερφυσικά ήρεμη». «Βασικά είναι όπως είναι πάντα» εξομολογούνταν χθες στον «Guardian» στενός φίλος της υπουργού Εσωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει τώρα η ίδια τις εξελίξεις και σχολιάζοντας: «Την Τερέζα αυτό που τη χαρακτηρίζει δεν είναι τίποτε άλλο από τρία στοιχεία: Είναι μοραλίστρια, απρόβλεπτη και μεθοδική σε ό,τι κι αν κάνει».
Οχι άδικα λοιπόν κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «Βρετανίδα Μέρκελ», ίσως και για ακόμη έναν λόγο: Το γεγονός πως και η Μέι, όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας, προέρχεται από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Ο πατέρας της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού που σκοτώθηκε σε τροχαίο ήταν ιερέας.

Ουσιαστικά, ο κύβος ερρίφθη χθες το πρωί, όταν η Αντρέα Λίντσομ αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τη μάχη για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.
«(Η Τερέζα Μέι) βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς, και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει» υπογράμμιζε αμέσως μετά την παραίτησή της από την κούρσα διαδοχής η Λίντσομ, αναγνωρίζοντας παράλληλα το κυριότερο: ότι η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις.

Ερωτήματα

Οι ώρες που ακολούθησαν γέννησαν ερωτήματα για το πότε η νέα «σιδηρά κυρία» θα αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντά της. Τις απαντήσεις έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραμείνει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην καθιερωμένη «ώρα του πρωθυπουργού» την Τετάρτη το πρωί, προτού επισκεφθεί αμέσως μετά το παλάτι, όπου θα υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του για να αποχωρήσει και να καταλάβει τη θέση του η Τερέζα Μέι.
Η 59χρονη πολιτικός αναμένεται να κολυμπήσει στα… βαθιά από την πρώτη μέρα της θητείας της στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αλλωστε όλοι περιμένουν πια από τη Μέι να υλοποιήσει την υπόσχεσή της, να βγάλει δηλαδή τη Βρετανία από την Ε.Ε. Δράσεις εκ μέρους του Λονδίνου προς την κατεύθυνση εξόδου από την Ε.Ε. περιμένουν όμως και οι Ευρωπαίοι. «Η απόφασή τους να φύγουν από την Ε.Ε. έχει ληφθεί. Και το επόμενο βήμα είναι -και η Βρετανία θα το κάνει μόλις έχει νέο πρωθυπουργό- να αρχίσει τις διαδικασίες του άρθρου 50» δήλωνε χθες στο ZDF η Ανγκελα Μέρκελ.

Πληθαίνουν οι μνηστήρες για την ηγεσία των Εργατικών

Οι πολιτικές εξελίξεις «έτρεχαν» χθες και στην αντιπολίτευση. Αλλωστε οι κλυδωνισμοί που επέφερε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κόμμα διεμήνυε λοιπόν ότι υφίσταται πλέον και στους κόλπους του αναμέτρηση για την ηγεσία της παράταξης, καθώς ήδη έχουν παραληφθεί αρκετές υποψηφιότητες που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του αρχηγού. «Εχω πλέον παραλάβει αρκετές δηλώσεις υποψηφιότητας ώστε να υπάρξει μια αναμέτρηση για τη θέση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ιαν Μακνίκολ, προσθέτοντας πως η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος θα είναι αυτή που θα συνεδριάσει για να επικυρώσει διευθετήσεις σχετικά με την αναμέτρηση αυτή. Νωρίτερα, χθες, η βουλευτής των Εργατικών Αντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζοντας πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι σε θέση πλέον να νικήσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα