Αργά θυμήθηκε ο Φίλης τη γενοκτονία

Στροφή 180 μοιρών κατά  τη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκδήλωση της νεολαίας των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά 

Καθυστερημένα ο Νίκος Φίλης ανακάλυψε… τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μετά τις επανειλημμένες προκλητικές δηλώσεις του κατά το παρελθόν για εθνοκάθαρση και όχι για γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, κάνει τώρα νέα κωλοτούμπα. Στον χαιρετισμό του στο 18ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας, που πραγματοποιείται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, κάνει λόγο για γενοκτονία.

«Η Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, στην οποία σήμερα βρίσκεστε, αποτελεί οργανική συνέχεια της τρανής μοναστικής παράδοσης του Πόντου. (…) Σε αυτόν εδώ τον χώρο και μετά από μεγάλες περιπέτειες βρήκε προστασία η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας που, κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μετέφεραν στον Πόντο από την Αθήνα οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος. Στα υψώματα του Βέρμιου φιλοξενούνται τα σημερινά ολικά κοινωνικά γεγονότα του ποντιακού Ελληνισμού που μέχρι τη Γενοκτονία λάμβαναν χώρα στα μοναστήρια και τα παρχάρια του Πόντου» σημειώνει χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο κ. Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Παιδείας προκάλεσε το κοινό αίσθημα και την αγανάκτηση των Ελλήνων όταν σε τηλεοπτική εκπομπή επιχείρησε να εξηγήσει την τοποθέτησή του για εθνοκάθαρση και όχι για γενοκτονία. Τότε δήλωσε: «Πριν από χρόνια, ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Το «συναπάντημα»

Στο μεταξύ, άρχισαν χθες οι εργασίες του 18ου Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας που διοργανώνει το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στις εγκαταστάσεις του προσκυνήματος στην Καστανιά Ημαθίας. Ως την Κυριακή περισσότεροι από 750 νεολαίοι Πόντιοι συζητούν για θέματα που αφορούν τον ποντιακό Ελληνισμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα