Στα χέρια του Κοντομηνά το βίντεο (66 ωρών) της δημοπρασίας για τα κανάλια

Δεκτό έγινε το αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha να του χορηγηθούν οι κασέτες από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν επί 66 ώρες όσα έγιναν κατά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Την αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε χθες για λογαριασμό του Alpha ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος.

Η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλη έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μην καταστραφεί το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας από τη διαδικασία (κάτι που θα έπρεπε να γίνει έως την Παρασκευή) και να παραδοθεί άμεσα στον τηλεοπτικό σταθμό «λόγω συντρέχοντος εννόμου συμφέροντος αφαιρουμένων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

Η καταγγελία

Ο τηλεοπτικός σταθμός ζήτησε επίσης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ώστε να λάβει γνώση όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, με στόχο να θεμελιώσει την αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, την οποία ο σταθμός έχει ήδη καταγγείλει στα αρμόδια όργανα ζητώντας να αποβληθεί από τον διαγωνισμό ως πρώτη επιλαχούσα και να ακυρωθεί εξ αυτού του λόγου όλη η δημοπρασία.

Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, ιδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς δημιουργούνται νέες συμμαχίες.

Χθες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς και ο επιχειρηματίας και προσωρινός κάτοχος τηλεοπτικής άδειας Χρήστος Καλογρίτσας, χωρίς να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με τους δύο επιχειρηματίες να φαίνονται έτοιμοι να συμπράξουν σε μια κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου τηλεοπτικού προϊόντος.

Ωστόσο η κάθε πλευρά διεκδικεί για τον εαυτό της την πλειοψηφία των μετοχών και το management του νέου τηλεοπτικού σταθμού και, παρά το γεγονός ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν θερμό, δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή φόρμουλα.

Ομως συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ ο κ. Καλογρίτσας θα επιχειρήσει ταυτόχρονα να διευρύνει τον κύκλο των συμμαχιών του, αρχίζοντας επαφές και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Καμία αρμοδιότητα η Ε.Ε. για τις άδειες

Για δεύτερη φορά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δηλώνοντας ότι «η Κομισιόν δεν έχει καμία κοινοτική αρμοδιότητα στη δημοπρασία των αδειών των καναλιών».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε και πάλι ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες της Ε.Ε.

«Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να πει ή να κάνει κάτι επ' αυτού» πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή Ετινγκερ, απάντησε ότι αυτή αφορά τη ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών και όχι τις τηλεοπτικές άδειες.

Αποδέσμευση κεφαλαίων ζητεί η εταιρία Τηλέτυπος

Με επιστολή στις πιστώτριες τράπεζες

Με επιστολή προς τις διοικήσεις των πιστωτριών τραπεζών, η εταιρία Τηλέτυπος (Mega Channel) ζητεί την άμεση αποδέσμευση κεφαλαίων που έως σήμερα είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή οφειλών προς τους εργαζομένους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η λειτουργία της.

Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στην τράπεζα Alpha Bank, καθώς φέρει την ιδιότητα του συντονιστή του ομολογιακού δανείου, στο οποίο όμως συμμετέχουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, έχει ως εξής:

«Καταχρηστικότητα»

«Κύριοι, έχετε προβεί σε καταγγελία του ομολογιακού δανείου που συνάψατε την 18η Δεκεμβρίου 2012 με την εταιρία Τηλέτυπος Α.Ε. και στη δέσμευση αξιών και μετρητών της εταιρίας κατά τρόπο που υπερβαίνει το κοινό μέτρο και υπεισέρχεται καταφανώς στο πεδίο της καταχρηστικότητας.

Το συνολικό ποσόν το οποίο έχετε δεσμεύσει και μονομερώς εισπράξει όχι μόνο εσείς αλλά και οι θυγατρικές εταιρίες των ομολογιούχων ABC Factors και Eθνική Factors Α.Ε. υπερβαίνει τα 30.000.000 ευρώ.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά την είσπραξη από εσάς ποσού 5.170.378,11 ευρώ σε εξόφληση όχι μόνο των τόκων εξαμήνου, αλλά και σε απομείωση του κεφαλαίου κατά ποσό πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου στη συμφωνηθείσα αναχρηματοδόση, η εταιρία Τηλέτυπος Α.Ε. έχει εκπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της και είναι ουσιαστικώς τραπεζικώς ενήμερη, λαμβανομένου υπόψη καταχρηστικού καθ’ ημάς χαρακτήρα της καταγγελίας του ομολογιακού δανείου».

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του τηλεοπτικού σταθμού. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες.

Η απόφαση λήφθηκε χθες το μεσημέρι, έπειτα από γενική συνέλευση 40 εργαζομένων, δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών.