Με πραξικόπημα κοινοβουλευτικό ψηφίζουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό

Μετά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των δανειστών, μεθοδεύεται δια χειρός Βενιζέλου και το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για την εξπρές επιβολή του Μνημονίου 2. Επίσπευση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και των εφαρμοστικών νόμων, που κάπου στον δρόμο έγιναν «εφαρμοστικός νόμος», φέρνει συγκεκριμένα η επίσημη πρώτη του κ. Βενιζέλου στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ως υπουργού Οικονομικών.

 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία και άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα», ανοίγοντας τον δρόμο για κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου ως την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουνίου και την ψήφισή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 28 ή το πολύ στις 30 Ιουνίου. Κοινώς, οι πάλαι ποτέ «εφαρμοστικοί νόμοι», που θα εξειδίκευαν το Μεσοπρόθεσμο και επί των οποίων θα μπορούσαν τάχα να εκφράσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους οι βουλευτές (γι' αυτό και καλούνταν να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο επί της αρχής), γίνονται τώρα ένας νόμος με πολλά άρθρα. Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη ψήφισης νέων νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο παρελθόν, αλλά και τις ενστάσεις βουλευτών (π.χ. ο Θ. Ρομπόπουλος) επί μιας τέτοιας διαδικασίας.

 

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος ισχυρίστηκε ότι το Μεσοπρόθεσμο «θα ψηφιστεί με βάση τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες», θυμίζοντας ότι «η δεύτερη ανάγνωση ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα». Δεν είπε όμως το ίδιο και για τον εφαρμοστικό νόμο που θα εξειδικεύει όλα τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με μια διαδικασία το πολύ 6-10 ωρών, μέσα σε ένα απόγευμα.

Ετικέτες: