Δημιούργησαν σπέρμα μέσα στο εργαστήριο

Νέα μέθοδος που δίνει ελπίδες σε άνδρες με υπογονιμότητα

Ελπίδα σε εκατοντάδες άνδρες νεαρής ηλικίας που πάσχουν ή κινδυνεύουν από υπογονιμότητα έρχεται να δώσει ομάδα Γάλλων επιστημόνων, που ανακοίνωσε τη δημιουργία ανθρώπινου σπέρματος στο εργαστήριο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εικοσαετούς μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Biology of Reproduction» και σύμφωνα με το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σπέρμα ανθρώπων και τρωκτικών σε συνθήκες εργαστηρίου.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής Philippe Durand της εταιρίας Kallistem, που βρίσκεται πίσω από το project, στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνδρες που δεν μπορούν να παράξουν σπέρμα, εξαιτίας αντικαρκινικής θεραπείας στην οποία είχαν υποβληθεί σε νεαρότερη ηλικία. Η χημειοθεραπεία καταστρέφει τα σπερματογόνια, δηλαδή τα ανώριμα γεννητικά κύτταρα των όρχεων από τα οποία ξεκινά η σπερματογένεση, όμως η λήψη και η κατάψυξη δείγματος αυτών πριν από την έναρξή της θα μπορεί με τη νέα αυτή μέθοδο να τους βοηθήσει μελλοντικά να παράξουν σπέρμα.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον Durand, είναι ένας βιοαντιδραστήρας στον οποίο είναι προσκολλημένες συστάδες σπερματικών σωληναρίων -δομές που περιέχουν σπερματογόνια- περιβεβλημένων από ένα υγρό τζελ που ονομάζεται χιτοζάνη. Το τζελ είναι πορώδες και επιτρέπει τον αερισμό τους κρατώντας παράλληλα τα βακτήρια υπό έλεγχο.

73 ημέρες

Οι επιστήμονες βύθισαν τα σωληνάρια για 72 ημέρες σε ένα διάλυμα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, που επιτρέπει την ωρίμανσή τους. Εν συνεχεία διέλυσαν τη χιτοζάνη και αφαίρεσαν από τα σωληνάρια το πλήρως ωριμασμένο σπέρμα. Οπως εξήγησαν, αυτό που καθιστά αποτελεσματική την τεχνική τους είναι ότι τα σωληνάρια επιτρέπουν στα σπερματογόνια να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ένα άλλο είδος κυττάρων που υπάρχει στους όρχεις, τα κύτταρα Sertoli, τα οποία τα θρέφουν και ενθαρρύνουν την ωρίμανσή τους.

Η έρευνα των Γάλλων ειδικών, αν και έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό βήμα προόδου, δεν έχει πείσει ακόμα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα κύτταρα που παράγονται από όλη αυτή τη διαδικασία αποτελούν πλήρως ανεπτυγμένο, υγιές σπέρμα, ικανό να γονιμοποιήσει ωάριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα