Η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο στο επικείμενο δημοψήφισμα

Τον δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο άνοιξε και επίσημα χθες, στην πρεμιέρα του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ηλίας Μόσιαλος, γνωστός για τις θέσεις του περί «τρομακτικού» και «εξαιρετικά αντιπαραγωγικού» αριθμού δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα. Συγχρόνως άνοιξε και τον δρόμο του διχασμού της κοινωνίας σε «δημοσίους υπαλλήλους» και «ιδιώτες», εφόσον το ερώτημα τεθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

 

Προαναγγέλλοντας «ευρεία διαβούλευση» για το θέμα στο πλαίσιο της γενικότερης συνταγματικής αναθεώρησης -που προανήγγειλε ως διακύβευμα για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός-, επιβεβαίωσε ουσιαστικά το άνοιγμα της συζήτησης για άρση της μονιμότητας, που έθεσε πρώτος το Σάββατο ο Θόδωρος Πάγκαλος. «Τα θέματα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα έχουν τεθεί από διάφορες πλευρές. Θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της γενικότερης συνταγματικής μεταρρύθμισης, όταν αυτό ανοιχτεί από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες» είπε. Ειδικά δε για τις απολύσεις, προτίμησε τον όρο «αντιστοίχιση» δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες της κοινωνίας.

 

Ο κ. Μόσιαλος άνοιξε το ενδεχόμενο ένταξης του θέματος στο επικείμενο δημοψήφισμα, εφόσον τα ερωτήματα θα διαμορφωθούν μέσα από «ανοιχτή διαδικασία» υπό την επιτροπή προσωπικοτήτων «διευρυμένης σύνθεσης» (όσον αφορά πολιτικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά) με 20-25 μέλη, που θα συγκροτηθεί για να συζητήσει το πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Κατά τον κ. Μόσιαλο, η σύνθεση της επιτροπής προσωπικοτήτων που θα προετοιμάσει το δημοψήφισμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στις πρώτες σκέψεις του πρωθυπουργού (που θα αναφερθεί και απόψε από τη Βουλή στο θέμα) βρίσκονται τα ονόματα των καθηγητών Ν. Αλιβιζάτου και Αντ. Μανιτάκη. Οσο για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που θα «υποδεχθεί» τις προτάσεις της εντός διμήνου, θα λειτουργεί υπό άλλη προεδρία μετά την υπουργοποίηση του Μ. Παπαϊωάννου, πιθανότατα υπό τον Σ. Βαλυράκη. Στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού είναι να υπάρξουν και άλλα δημοψηφίσματα, με τελικό στόχο την ... «αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού», όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

Ετικέτες: