Κόβουν από παντού οι Ελληνες!

Αμεσος είναι ο κίνδυνος φτώχειας για ένα στα πέντε νοικοκυριά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ιδού το…success story!

Ενα στα πέντε νοικοκυριά αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα των Μνημονίων οι πολίτες παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, κάθε χρόνο όλο και πιο δύσκολα. Κόβουν από εδώ, κόβουν από εκεί, περιορίζουν όλο και περισσότερο τις αγορές τους για να μπορέσουν να τα καταφέρουν. Ναι, σε αντίθεση με τα… success story που αρέσκονται να παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις, οι Ελληνες δίνουν μάχη με τη φτώχεια, δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τα βασικά. Αλλωστε τα στοιχεία της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. μιλούν από μόνα τους. Ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, που κινείται για έβδομη χρονιά βυθισμένη στην ύφεση και την οικονομική ανέχεια.

Οπως διαπιστώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Τα ίδια στοιχεία αποτύπωναν την εικόνα και του 2014, φαίνεται όμως ότι το 2015 η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, με τη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών να κινείται πτωτικά. Ειδικότερα, ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 2,8% ή 40,95 ευρώ, σε σύγκριση με το 2014.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,7%), τη στέγαση (13,3%) και τις μεταφορές (12,8%). Ακολουθούν τα ξενοδοχεία, τα καφενεία και τα εστιατόρια 9,9%, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες 9,0%, υγεία 7,5%, είδη ένδυσης και υπόδησης 5,8%, διαρκή αγαθά 5,0%, αναψυχή και πολιτισμός 4,7%, επικοινωνίες 4,1%, οινοπνευματώδη ποτά και καπνός 4,0% και εκπαίδευση 3,3%. Ανάλογα… φτωχή αναμένεται να είναι η εικόνα των ελληνικών νοικοκυριών και το τρέχον έτος, με δεδομένο ότι ούτε αυξήθηκαν μισθοί και συντάξεις ούτε μειώθηκαν οι φόροι, όπως υποσχόταν ο πρωθυπουργός. Το αντίθετο μάλιστα. Και το χειρότερο έγκειται στην απαισιοδοξία των περισσοτέρων ότι το φως στο τούνελ ούτε καν αχνοφαίνεται…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα