Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της Ελλάδος έχει αρχίσει από το παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και υπονομεύει το μέλλον του έθνους και του λαού. Επειδή η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να παράγει… ένδοξη Ιστορία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να οικειοποιηθούν την ελληνική αγοράζοντας αρχαιότητες, τις οποίες μοσχοπουλούν τυμβωρύχοι και αρχαιοκάπηλοι.

Οπως διαβάσαμε στη «δημοκρατία», η Ασφάλεια Πατρών εξιχνίασε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διεθνούς αρχαιοκαπηλίας. Η σπείρα των εγκληματιών, που θησαύριζαν πουλώντας κομμάτια από τις σάρκες της εθνικής Ιστορίας, προωθούσε τις κλεμμένες αρχαιότητες «σε οίκους δημοπρασιών της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας! […]

Συνελήφθησαν 26 μέλη του κυκλώματος και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 27, που ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, από τις οποίες αποκόμισαν συνολικά 650.000 ευρώ!

Η εγκληματική οργάνωση είχε πλοκάμια σε διεθνές επίπεδο, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, και τα μέλη της δραστηριοποιούνταν από τη λαθρανασκαφή έως και τη νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώλησή τους μέσω δημοπρασίας σε διεθνείς οίκους, που -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι μεταξύ άλλων οι Numismatik Naumann (Βιένη – Αυστρία), Gorny & Mosch (Μόναχο – Γερμανία), Nomos AG (Ζυρίχη – Ελβετία) και Roma Numismatic (Λονδίνο – Αγγλία)».

Αν το κράτος ήταν ευνομούμενο και οι διαχειριστές της εκτελεστικής εξουσίας σέβονταν τον όρκο και την αποστολή τους, τα παραπάνω θα τους αρκούσαν για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία εντοπισμού ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών, που «ξεπλύθηκαν» διά του περάσματός τους από κάποια ιδιωτική συλλογή και στη συνέχεια «νομιμοποιήθηκαν» μέσω δημοπρασίας από γνωστό διεθνή οίκο.

Ενδείξεις για πιθανές περιπτώσεις πώλησης κλεμμένων αρχαιοτήτων αλλά και προϊόντων λαθρανασκαφών υπάρχουν πολλές. Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο και εξέταση των αρχαίων αντικειμένων που διατίθενται προς πώληση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη και να καταλήξει σε επιστροφή των αρχαιοελληνικών θησαυρών στον τόπο τους. Φυσικά, όλα αυτά είναι εφικτά, αν υπάρχει πολιτική βούληση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα