Αγριο καψώνι στο Eurogroup

«Πράσινο» φώς (χωρίς εκταμίευση) στο 1,1 δισ. από τα 2,8 δισ. Στις 24 Οκτωβρίου με τον…κηδεμόνα του ο Τσακαλώτος

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος

Αναπάντεχο καψώνι επιφύλαξε χθες στη χώρα μας το Eurogroup. Οχι μόνο έσπασε σε δύο κομμάτια την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που περίμενε να λάβει εφάπαξ χθες η ελληνική πλευρά, αλλά επιπλέον αποφάσισε ότι δεν θα εκταμιευθεί ούτε σεντ πριν από τις 24 Οκτωβρίου!

Παράλληλα, για να… ολοκληρωθεί ο θρίαμβος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέβαλε τη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, το ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αρχίσει τη λειτουργία του εντός του 2016. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να επιλεγεί άμεσα το διοικητικό συμβούλιό του, σε συνεννόηση με τους δανειστές μας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, που αρχίζει στις 18 Οκτωβρίου.

Παρά τους επαίνους για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων μέτρων, που υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, και μολονότι ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας για την αποδέσμευση ολόκληρου του ποσού, τελικά το Eurogroup έκοψε την υποδόση στα δύο.

Ειδικότερα:
Εδωσε την πολιτική έγκριση για να αποδεσμευτεί το 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για ανάγκες του Κρατικού Προϋπολογισμού. Εντούτοις, ούτε τα χρήματα αυτά θα δοθούν τώρα στην κυβέρνηση! Η εκταμίευση θα γίνει στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 24 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup!

Τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης, που θα καλύψουν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ορίστηκε ότι θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν υποβάλει έως τότε τα στοιχεία για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει τον στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Τα 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη δηλαδή συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από τον στόχο μας» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών μετά το χθεσινό Eurogroup.

«Xαστούκι»

Το απίστευτο είναι ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για «πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα», άρα ο χρόνος εκταμίευσης των χρημάτων είναι δευτερεύον ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε χθες και νέο «χαστούκι» για το θέμα του χρέους, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανοίγει κάθε μήνα συζήτηση για το χρέος» και επαναλαμβάνοντας ότι «τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης και το κατά πόσο θα χρειαστούν θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», δηλαδή το 2018.

Μήνυμα από το ΔΝΤ σε Σόιμπλε:Δεν υπάρχει συμφωνία για Ελλάδα

Αυστηρό μήνυμα προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί σε καμία περίπτωση δεδομένη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο κ. Λίπτον ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει αναλάβει δέσμευση να ενταχθεί στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Σόιμπλε. «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» δήλωσε κατηγορηματικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ και πρόσθεσε δηκτικά: «Το ΔΝΤ εργάζεται έπειτα από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα». Αποσαφήνισε, ωστόσο, ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις, δηλαδή η ελάφρυνση χρέους και οι ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι και μεταρρυθμίσεις, δεν πληρούνται αυτή τη στιγμή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα