«Πανεπιστήμια» τα… κόμματα!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία επεκτείνεται σε οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις, εστιάζει στις βασικές κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές των βουλευτών, δηλαδή το επίπεδο εκπαίδευσης, το επάγγελμα, το φύλο κ.λπ. Την πραγματοποίησαν ο Γιάννης Καραγιάννης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Φανή Μ. Κουντούρη, διδάκτορωρ της Σορβόνης, ο Κωστής Πιερίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Σταύρος Σκρίνης, διδάκτωρ στο Πάντειο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δικηγόροι εξακολουθούν να είναι το «πρώτο κόμμα» της ελληνικής Βουλής σε ποσοστό 15,7 %. Ακολουθούν οι γιατροί (12,6%), οι επιστήμονες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι – 12,6%), οι πανεπιστημιακοί (9,6%), οι οικονομολόγοι (8,8%), οι υπάλληλοι (8,4%), τα διευθυντικά στελέχη (6,5%), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης (5%), ενώ μικρή είναι η συμμετοχή των εργατών-αγροτών (1,9%), των τεχνικών επαγγελμάτων (1,1%) και των αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (1,1%).

Υπάρχει όμως και ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τα κριτήρια με τα οποία μπαίνει κανείς στις λίστες των υποψηφίων των κομμάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι κυρίαρχα, καθώς μακράν το βασικότερο κριτήριο είναι η θητεία στο κόμμα. Το 52,5% στους 1.058 βουλευτές που εξετάστηκαν ήταν κομματικά «παιδιά». Επονται η εκλογή στην Αυτοδιοίκηση (39%) και τρίτη κατά σειρά η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (27%). Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση, η υπηρεσία σε ευρωπαϊκές θέσεις (3,2%). Μελετώντας τους πολλούς πίνακες της μελέτης, καταγράφεται η υπεροχή πτυχιούχων ΑΕΙ μεταξύ των βουλευτών, με ένα μικρό προβάδισμα στους άνδρες.

Τα πανεπιστημιακά πτυχία εσωτερικού και εξωτερικού είναι 51,3%, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι 19,8%, ενώ το άθροισμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αγγίζει το 32%. Συνολικά το 83% κατέχει τίτλους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μόνο ένα 7% δεν διαθέτει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο. Τα στοιχεία περιέχονται στην έκδοση του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών «Η πολιτική αντιπροσώπευση στη σύγχρονη Ελλάδα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση, σε επιμέλεια της ερευνήτριας Μανίνας Κακεπάκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα