Συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για ευρεία ενεργειακή συνεργασία

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, η Άγκυρα και η ούτως καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), την οποία διεθνώς μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει, υπέγραψαν σήμερα, στο περιθώριο του 23ου Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνία ευρεία ενεργειακής συνεργασίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, την συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης στην συμφωνία, έβαλαν την υπογραφή τους ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο “υπουργός ενέργειας και οικονομίας” της «ΤΔΒΚ» Σουνάτ Ατούν. Η συμφωνία προβλέπει την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι η συμφωνία δεν έχει σημασία μόνο για την Κύπρο, αλλά είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει λόγο για σημαντικά βήματα περιφερειακά.

Ο Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «μια από τις πιο δυνατές χώρες στην περιοχή, έχει γίνει στρατηγικός κόμβος στα θέματα ενέργεια και το έργο του τουρκικού αγωγού, η συμφωνία για το οποίο υπογράφηκε χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδύσεις».

Υπενθύμισε ότι το 2011 Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» είχαν υπογράψει συμφωνία, ώστε η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να κάνει έρευνες σε ξηρά και θάλασσα στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η διασύνδεση με ένα ενεργειακό σύστημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Σουνάτ Ατούν. Με την συμφωνία αυτή, συνέχισε, μπορεί να είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις νότιες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Είθε με έναν άλλο “τουρκικό αγωγό” -όπως είπε- θα επιτευχθεί η μεταφορά και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω της «ΤΔΒΚ» σε άλλα σημεία.

Μιλώντας από το βήμα του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης της Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, για την λύση, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναπτύξει μια λογική και ρεαλιστική προσέγγιση. Εφ’ όσον συμβεί κάτι τέτοιο, η λύση είναι εφικτή εντός των επόμενων μηνών».

Από την σκοπιά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η λύση ανοίγει τον δρόμο για την συνεργασία της Κύπρου με τους γείτονες της στο πεδίο της ενέργειας. Στο πλαίσια αυτής της προοπτικής, ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει την ενεργειακή διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οραματίζεται «ένα ενεργειακό σύμφωνο περιφερειακής συνεργασίας στο οποίο θα συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

Στο μεταξύ, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για την σημερινή συμφωνία. Η συντεχνία εργαζομένων στην “αρχή ηλεκτρισμού” (EL-SEN) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στηρίζει τη θέση ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας έπρεπε να διεξαχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες και προειδοποιεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όμοια μ’ αυτά που προέκυψαν με το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία, όπως η τιμολόγηση, η διαχείριση κ.α.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν το Επιμελητήριο των Τουρκοκυπρίων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και η Ένωση Τουρκοκυπρίων Επιχειρηματιών (İŞAD) με τον πρόεδρό της Μετίν Σιαντί σε γραπτή του δήλωση να θεωρεί ότι «μετά από αυτό πιστεύει πως είναι πιο εφικτή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα