ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ!

Το πρωτοφανές λάθος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με την απόδοση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν της απαίτησης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της (ελληνικής και ευρωπαϊκής) Θράκης απέδειξε την κρισιμότητα των διμερών σχέσεων και τον κίνδυνο αστάθειας στα Βαλκάνια.

Η λανθασμένη απόδοση των δηλώσεων από το (κρατικό) πρακτορείο ειδήσεων έγινε πιστευτή (αμέσως ΚΑΙ απ’ όλους) για τον απλό λόγο ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών προθέσεων του, πάλαι ποτέ, «εκσυγχρονιστή» Ερντογάν, που αναζητεί ζωτικό χώρο σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Κι ας κάνει, τακτικά, καθησυχαστικές δηλώσεις περί σεβασμού των συνόρων.

Κορυφαίος ελληνας πολιτικός έλεγε, την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του, ότι «φυσικά, αν ο Ερντογάν τρελαθεί, θα μπορούσε αύριο να επιτεθεί σε κάποιο νησί μας, αλλά ο πραγματικός, μακροπρόθεσμος κίνδυνος είναι η τουρκική δράση στη Θράκη». Φαίνεται πως πλέον εισερχόμαστε σιγά σιγά ή θα εισέλθουμε σε μια επικίνδυνη περίοδο κατά την οποία η βραχυπρόθεσμη (και όχι μακροπρόθεσμη) τουρκική απειλή θα στρέφεται και κατά των νησιών και κατά της Θράκης. Αλλωστε, πέρα από το «δημοψήφισμα» (αν αλήθευε, θα θύμιζε, κατά αποκρουστικό τρόπο, τις απαιτήσεις της κοσοβαρικής μαφίας του εξωτερικού που απορρίπτονταν ακόμα και από τους φιλήσυχους συμπολίτες της, στην τότε σερβική επαρχία, έως το 1996), όλες οι δηλώσεις και οι πράξεις του προέδρου Ερντογάν δεν είναι αθώες ή ενδεικτικές καλής γειτονίας.

Τι οφείλουν να πράξουν η κυβέρνηση και τα κόμματα; Πρώτα απ’ όλα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναθεωρώντας τον δημόσιο λόγο τους. Προ μηνός ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν επί ώρες στη ΔΕΘ, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη αναφοράς ούτε σ’ ένα θέμα διπλωματίας ή εθνικής ασφάλειας. Αντίθετα, χθες έσπευσαν όλοι να τοποθετηθούν επί μιας λανθασμένης είδησης!

Δεύτερον, να υπάρχει ετοιμότητα αντίδρασης σε δυσφημιστική εκστρατεία εξ ανατολών ή από κάποιους «στημένους» (ελεγχόμενους από την Αγκυρα) φορείς ή και από κάποιους απλώς ανόητους στη Θράκη, που βρέθηκαν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Το ελληνικό κράτος έκανε λάθη στη Θράκη, πριν από το 1974, αλλά η περιοχή έχει μεταμορφωθεί και εξευρωπαϊστεί μετά τα μέτρα Μητσοτάκη – Σαμαρά – Τσουδερού (και του νομάρχη Δ. Καραχάλιου) το 1991-92. Δεν είναι τυχαίο ότι, όσοι προβοκάτορες κι αν έχουν δράσει έκτοτε, δεν έχει βρεθεί έδαφος επανάληψης των επεισοδίων που είχαν οργανωθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Τρίτον, κανείς (στον ΣΥΡΙΖΑ) να μην υποκύψει στον πολιτικό πειρασμό της αναθεώρησης του κρατικού σχεδιασμού (ειδικά του εκπαιδευτικού) στη Θράκη. Παρόμοια θέματα δεν προσφέρονται για μικροκομματικά και μικρο-προσωπικά κέρδη.
Παράλληλα, στο διπλωματικό πεδίο, κλιμάκωση έντασης μπορεί να προκύψει κατά τις προσεχείς ελληνοτουρκικές επαφές κορυφής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν φορτικός για τη Θράκη κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό (στον ΟΗΕ), κατά την οποία «αρκέστηκε» στην ανάμειξη σε άλλα εσωτερικά θέματα, όπως η διαδικασία ασύλου. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν είχε απαιτήσει πολλά περί Θράκης και θρησκευτικών – εκπαιδευτικών θεμάτων στις προηγούμενες συναντήσεις πέρυσι τον Νοέμβριο και φέτος τον Μάιο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις δυσκολίες σε αμφότερες τις συναντήσεις, τα πράγματα πήγαν καλά και στο υπουργείο Εξωτερικών ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί στο μέλλον, αν παραστεί ανάγκη. Φτάνει να μην αναμειχθεί ένας «νέος Βαρουφάκης», προερχόμενος από άλλο υπουργείο (με συνεδριακές δάφνες από τη σύγκρουσή του με την Εκκλησία), και αναστατώσει το έργο της διπλωματικής υπηρεσίας μας.

Αλέξανδρος Τάρκας
* Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα