Οκταετής κάθειρξη στον mister ΑΣΠΙΣ

Η πρώτη «καμπάνα» για τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα των ασφαλειών Παύλο Ψωμιάδη ήρθε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Η αυλαία της δίκης έπεσε, με το δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΑΣΠΙΣ Παύλο Ψωμιάδη και να του επιβάλει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς αναστολή. Η απόφαση αυτή ήρθε μόλις ένα μήνα πριν συμπληρωθούν οι 18 μήνες προσωρινής κράτησης που είχαν επιβληθεί στον Π. Ψωμιάδη για άλλη δικαστική του εκκρεμότητα. Επισημαίνεται ότι το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και τον φυγόδικο συγκατηγορούμενό του Ανδρέα Λοΐζο, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά ετών χωρίς αναστολή. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις βαρύτατες κατηγορίες της απάτης, της πλαστογραφίας και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

 

Η υπόθεση αφορά εγγυητική επιστολή ύψους 550.000.000 ευρώ που προσκόμισε ο Παύλος Ψωμιάδης στην Επιτροπή με σκοπό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να συνεχιστεί η λειτουργία της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και να μην προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 203.000.000 ευρώ που του είχε ζητηθεί από τα αρμόδια εποπτικά όργανα του κράτους. Σύμφωνη με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Γαληνού Μπρη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» του Παύλου Ψωμιάδη και του συγκατηγορουμένου του, προκειμένου να γλιτώσει τα χρήματα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

 

Επισημαίνεται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μία δίκη, με κατηγορουμένους τον Παύλο Ψωμιάδη, τη γυναίκα του και την κόρη του, για την υπόθεση της απάτης σε βάρος των επενδυτών της ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: