ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι γονείς και θεολόγοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νέου Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα κρίνει τελεσίδικα αν η νέα ύλη του μαθήματος με τον πολυθρησκειακό προσανατολισμό της συνάδει προς το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Δεν θέλω να προδικάσω την απόφαση του σεβαστού δικαστηρίου, αλλά θυμίζω ότι δύο παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ (1995 και 1998) και μία του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (2012) έκριναν ότι το μάθημα πρέπει να βασίζεται στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη και παράδοση.

Προτείνω, λοιπόν, να ανασταλεί η επιμόρφωση των δασκάλων του δημοτικού και των θεολόγων της μέσης εκπαίδευσης επί των νέων προγραμμάτων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές χάνουν πολύτιμες ανθρωποώρες και μετακινούνται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος για να ακούσουν οδηγίες από επιμορφωτές που αποστέλλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι μετακινήσεις κοστίζουν πολύ και, μάλιστα, σε εποχή οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι θα ήταν συνετό και λογικό να περιμένουμε όλοι την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε αναλόγως. Αν κριθεί το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών αντισυνταγματικό, γιατί να έχουν σπαταληθεί τόσα χρήματα και τόσες ανθρωποώρες για επιμορφώσεις άνευ λόγου; Αν πάλι το πρόγραμμα κριθεί συνταγματικό και σύννομο, ας αρχίσουν τότε οι επιμορφώσεις.

Η κυβέρνηση ήδη υπέστη μια δυσάρεστη έκπληξη από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωνε ότι το δικαστήριο θα κρίνει συνταγματική τη διαδικασία αδειοδοτήσεως που ακολουθήθηκε, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά. Εκρινε αντισυνταγματικά όσα διαδραματίστηκαν. Τώρα η κυβέρνηση ψάχνει τα χρήματα για να τα επιστρέψει στους τέσσερις υπερθεματιστές. Επειδή, λοιπόν, το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα, καλό θα ήταν να επιδείξει σύνεση η κυβερνητική παράταξη και να μην προδικάσει ως βεβαία τη δικαίωση των μεταλλαγμένων Θρησκευτικών από το ΣτΕ. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Για ποιον λόγο να ταλαιπωρούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε επιμορφώσεις που πιθανόν να αποδειχθούν άσκοπες;

Πέραν των επιμορφωτικών σεμιναρίων, πιστεύω ότι πρέπει να ανασταλεί και κάθε διαδικασία εκτυπώσεως βιβλίων βασισμένων στο Νέο Πρόγραμμα των Θρησκευτικών. Ας μη βιαστούν οι αρμόδιοι να προβούν σε μια δαπανηρή διαδικασία προτού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και με περίσκεψη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Αλλωστε, αρχίζει και η προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά. Η αναστολή των επιμορφώσεων θα αποδείξει ότι το υπουργείο όντως πιστεύει στον διάλογο.

Κωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα