Υποψήφια και πάλι για καγκελάριος η Μέρκελ!

Θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία

Η απόφαση που η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες βράδυ στα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να είναι υποψήφια για να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία δεν εξέπληξε ούτε το CDU ούτε τους συμμάχους ούτε τους αντιπάλους της. Ικανοποίησε -αντιθέτως- τους Γερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 55% (90% μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid, που δημοσιοποίησε χθες η «Bild», θέλουν να επανεκλεγεί καγκελάριος το 2017.
Οπως ικανοποίησε και το αδελφό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Βαυαρίας, με τον αρχηγό του Χορστ Ζεεχόφερ, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει για την πολιτική της στο Προσφυγικό, να χαιρετίζει την απόφασή της, ζητώντας «εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια».

Ο Γκάμπριελ

Ακόμα και ο «θεωρητικά» πολιτικός της αντίπαλος, νυν κυβερνητικός εταίρος, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (που ίσως επαναδιεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός του για την καγκελαρία, μαζί με τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς) δήλωσε πως «βασιζόταν» στην απόφαση της Μέρκελ να είναι πάλι υποψήφια το 2017. Ομως, και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ (στο όριο του 5% για είσοδο στην Bundestag), που αμφισβητεί την πολιτική Μέρκελ στο Προσφυγικό, αναγνώρισε τη διεθνή «ακτινοβολία» της.

Η γενική αποδοχή της Μέρκελ αποδίδεται από τους διεθνείς αναλυτές στο προφίλ που έχει χτίσει ως «σταθεροποιητικής δύναμης» στην Ευρώπη, αλλά και ως θεματοφύλακα των φιλελεύθερων αξιών της Δύσης, που ενισχύθηκε μετά το δημοψήφισμα του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα