Κινητικότητα στο Δημόσιο και με συνέντευξη

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή, για τις περιπτώσεις μεταθέσεων και μετατάξεων

Με στόχο να κλείσει μια «μαύρη τρύπα» 300.000.000 ευρώ, που θα στοίχιζε νέες προσλήψεις για τα κενά στο Δημόσιο, κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση το νέο σχέδιο νόμου για μετατάξεις και αποσπάσεις στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή, έχει εθελοντικό χαρακτήρα, προβλέπει ακόμη και συνέντευξη υποψηφίων, ενώ εξαιρεί από τις διατάξεις δικαστικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους φυλακών, του ιδρύματος Αρωγής Αρρένων Βόλου, υπαλλήλους νοσοκομείων και ΕΚΑΒ, και σχολικούς φύλακες. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην κινητικότητα είναι:

α) Η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής. Ειδικά στην περίπτωση της συνυπηρέτησης συζύγων, επιτρέπεται η μετάταξη ή η απόσπαση σε υπηρεσία άλλης περιοχής, εφόσον ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει τον μισό υποχρεωτικό χρόνο παραμονής.

β) Η συμπλήρωση διετίας από προηγούμενη μετάταξη για τη διενέργεια νέας μετάταξης ή απόσπασης και από προηγούμενη απόσπαση για τη διενέργεια νέας απόσπασης. Με στόχο την πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων από τον φορέα του Δημοσίου που δέχεται τους μετατασσόμενους, μετά την αξιολόγηση των προς μετάταξη υπαλλήλων προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Προϋποθέσεις

Αναλυτικά, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνει, σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

«Για τη συμμετοχή των φορέων στο ΕΣΚ (Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας) τίθενται δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις:
α) Η ύπαρξη επικαιροποιημένων οργανισμών σε ψηφιακή μορφή, οι οποίοι ενσωματώνονται στο ενιαίο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης.
β) Η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η μετάταξη του υπαλλήλου διενεργείται σε κενή οργανική θέση για την οποία έχει τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως αυτά προκύπτουν από την “ταυτότητα” της θέσης».

Θα υπάρχει επίσης δημοσιοποίηση των προς κάλυψη θέσεων, καθώς προβλέπεται ότι αποστέλλονται από τους φορείς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τρεις φορές κατ’ έτος, σε αντίστοιχους κύκλους κινητικότητας, και αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη μορφή πίνακα διαθέσιμων θέσεων. Για την ίδια την έκδοση της απόφασης κινητικότητας ως ανώτατο χρονικό όριο ορίζεται το τρίμηνο από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Ειδικές ρυθμίσεις εισάγονται για τη μετάταξη ή την απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων / παραμεθόριων περιοχών, καθώς και σε ορεινούς ή νησιωτικούς ΟΤΑ α’ βαθμού, προκειμένου να υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για τη στελέχωσή τους.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα