Σοκ! Η Τουρκία σε συζητήσεις με τη Ρωσία για να αποκτήσει αντιπυραυλικό σύστημα S400

Η απόφαση των Αμερικανών να αποσύρουν από την Τουρκία το πυραυλικό σύστημα των Patriot, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στα σύνορα με τη Συρία, έχει εξοργίσει την Τουρκία, η οποία, παρότι παραμένει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, συζητά την αγορά συστήματος πυραυλικής προστασίας της από τη Ρωσία!

Οπως υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, η Αγκυρα συζητά με τη Μόσχα την πιθανή αγορά του στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος S400, ενώ είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με άλλες χώρες -της Ρωσίας και της Κίνας περιλαμβανομένων- για την ανάπτυξη αντιαεροπορικής προστασίας μεγάλου βεληνεκούς.

Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν παράλογη την επιλογή ενός ρωσικού συστήματος, πλήρως ασύμβατου με τα νατοϊκά συστήματα ραντάρ και μετάδοσης δεδομένων, στα οποία στηρίζεται η χώρα. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκία είναι να διασφαλίσει την εθνική συμμετοχή -και τη μεταφορά τεχνογνωσίας- στην ανάπτυξη των νέων συστημάτων, προκειμένου να ισχυροποιήσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτους προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι το 2015 η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει σύμβαση ύψους 3,4 δισ. δολαρίων με την Κίνα για την αγορά πυραύλων εδάφους – αέρος, γιατί το Πεκίνο δεν συμφωνούσε στη μεταφορά τεχνολογίας.
Παρά τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει η αρχική συμφωνία, πολλοί αναλυτές είχαν συμπεράνει ότι αποτελούσε μόνο ένα μέσο πίεσης της Αγκυρας στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες για περισσότερο επικερδείς συμφωνίες συνεργασίας. Η Τουρκία είχε τότε ανακοινώσει ότι προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός δικού της συστήματος.

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα