Υπόκλιση του επιτίμου στον Κωστή Στεφανόπουλο

Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη» ανέφερε ο Κ. Καραμανλής

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, στέλνοντας μηνύματα σεβασμού και τιμής στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και πολιτικός αντίπαλος του Κωστή Στεφανόπουλου, αναγνώρισε την προσφορά του. «Υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής, που υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναδεικνύοντας το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού» ανέφερε.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε γραπτή δήλωσή του σημείωσε ότι «η πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων». Τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο εκλιπών υπήρξε πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον τόπο» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε το αξίωμά του με υποδειγματική αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον. «Σήμερα, που εορτάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, η χώρα αποχαιρετά τον έντιμο Κωστή Στεφανόπουλο» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Κυριάκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος αγαπήθηκε από τον κόσμο γιατί είδε στο πρόσωπό του έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό και ακέραιο. «Ανθρωπο που ταυτίστηκε με το ήθος και τη σοβαρότητα» χαρακτήρισε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο facebook: «Καλό ταξίδι, Πρόεδρε…» «Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος» ανέφερε η Ενωση Κεντρώων.

Οι πρώην πρωθυπουργοί με μηνύματά τους υπογραμμίζουν την ηθική προσωπικότητα του πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε την πατρίδα από πολλά αξιώματα. «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα, τα οποία του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Κώστας Σημίτης σημείωσε ότι «ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια».

Στον Αγ. Δημήτριο Παλαιού Ψυχικού (στις 2 σήμερα) η εξόδιος ακολουθία

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού, στις 2 το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Κωστή Στεφανόπουλου, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ήθελε η τελετή να γίνει σε κλειστό κύκλο και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών. Το μεσημέρι, η οικογένειά του, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αλλά και κόσμος που τον αγάπησε για το ήθος που επέδειξε σε όλη την πολιτική διαδρομή του θα πουν το ύστατο «χαίρε» στον εκλιπόντα πολιτικό. Η ταφή του θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Πάτρα.
Οσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και θα παραμείνει ανοιχτό έως αύριο από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η είσοδος γίνεται από τη Βασ. Γεωργίου Β΄2 και οι ώρες προσέλευσης είναι 10.00-14.00 και 17.00-20.00.

Ενας από τους πιο άξιους πρεσβευτές της προσκοπικής ιδέας

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από επιπλοκές πνευμονίας, υπήρξε ένας από τους πιο άξιους πρεσβευτές της προσκοπικής ιδέας στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος συνδέθηκε ενεργά με την προσκοπική κίνηση, αρχικά ως πρόσκοπος και βαθμοφόρος του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας, τις δεκαετίες του ’30, του ’40 και αργότερα, το 2000, ως ο μοναδικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υπό την αιγίδα του ανώτατου θεσμού της χώρας.
Ο ίδιος, μάλιστα, ίδρυσε μία από τις πέντε ενωμοτίες (με την ονομασία «Αγριόγατες») που υπάρχουν έως σήμερα στη 2η Ομάδα.

Βαθιά θλίψη

Σε ανακοίνωσή του, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του ευπατρίδη πολιτικού, σημειώνοντας πως αισθάνεται «εξαιρετική τιμή και υπερηφάνεια που υπήρξε η προσκοπική οικογένεια του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, ο οποίος, ως ο πρώτος πολίτης της χώρας, παρέμεινε στο πλευρό των νέων, πιστός στον νόμο και την Υπόσχεση των Προσκόπων».
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η μνήμη του και το παράδειγμά του θα αποτελούν φάρο για εμάς. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντος, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας δημοσίευσε φωτογραφία της 14ης Απριλίου 1946, με τον Κωστή Στεφανόπουλο να φιγουράρει ως βαθμοφόρος της 2ης Ομάδας στις γιορτές Εξόδου του Μεσολογγίου, ανάμεσα σε δύο ναυτοπροσκόπους.
Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας είναι σήμερα η παλαιότερη εθελοντική ομάδα της πόλης και ένα από τα ιστορικότερα προσκοπικά συστήματα της Ελλάδας, που μετρά 90 χρόνια ζωής.

Οι πολιτικοί φίλοι του στη Θεσσαλονίκη

Πολλούς φανατικούς πολιτικούς φίλους είχε στη Θεσσαλονίκη ο Κωστής Στεφανόπουλος.
Αυτό φάνηκε και στην τελευταία άνοδο του Πατρινού πολιτικού στον Βορρά, που έγινε το 2007, με την ευκαιρία των εγκαινίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.
Τότε η παρέα των φίλων συγκεντρώθηκε σε καφέ δίπλα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Από την εποχή της ΔΗΑΝΑ
Ηταν εκεί πολλοί πολιτικοί φίλοι του από την εποχή της ΔΗΑΝΑ, όπως ο Νίκος Φώτος και ο Θόδωρος Καράογλου, καθώς και ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ανέβει στον Βορρά για ιδιωτικούς λόγους και προτίμησε ένα εστιατόριο στο Καραμπουρνάκι.
Αν γυρίσουμε πάντως το ρολόι πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν άρχιζε η δράση της ΔΗΑΝΑ, θα θυμηθούμε πως πολλοί σημερινοί «γαλάζιοι» είχαν δηλώσει παρόντες στην τότε προσπάθεια του Κωστή Στεφανόπουλου: ο πολιτευτής Δημήτρης Πανοζάχος, ο σημερινός βουλευτής Θόδωρος Καράογλου, τα κομματικά στελέχη Κώστας Ταγγίρης, Νίκος Φώτος και Δημήτρης Καραμπέτσος (οι περιβόητοι «Βιομήχανοι»), ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Καλαμπόκης και οι αείμνηστοι Κώστας Μόσχος και Θωμάς Βουλινός, παλιός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, που θεωρούνταν τότε ο βασικός παίκτης στα πολιτικά πράγματα της ΔΗΑΝΑ στον Βορρά.
Κοντά σε όλους αυτούς και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που ο πολιτικός… μύθος της πόλης τον ήθελε να αλλάζει την τελευταία στιγμή στρατόπεδο και να υποστηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ αρχικά είχε υπογράψει τη στήριξη στον Στεφανόπουλο.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα