Πυρετός στις ΚΟ για τα εθνικά

►Ο Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν αμφισβητείται η συνθήκη της Λωζάννης
►Βολές από Μητσοτάκη στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει καμία στρατηγική στις γεωπολιτικές «εκρήξεις»

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό της Αγκυρας. Απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, υπενθυμίζοντας ότι μόνο η Τουρκία θέτει τέτοια ζητήματα. «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν του Κωστή Στεφανόπουλου, αν και δεν κρατήθηκε πλήρως ο χρόνος. Σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τονώσει το πεσμένο ηθικό των βουλευτών του, το κλίμα, ωστόσο, στην αίθουσα ήταν αρκετά βαρύ εξαιτίας της δημοσκοπικής καθίζησης. Γεγονός που εμμέσως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Υπάρχει απογοήτευση γιατί υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας» είπε κ. Τσίπρας, σπεύδοντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η διαπραγμάτευση

Μια άλλη αποστροφή του λόγου του, όμως, προκαλεί αίσθηση, διότι μπορεί να έχει διττή σημασία σε αυτή τη φάση: «Αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε εκλογές και τέταρτο Μνημόνιο». Μια δήλωση που συνιστά παραδοχή ότι εάν γίνονταν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τη μάχη, καθώς προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επιθυμεί αποτυχία της διαπραγμάτευσης, για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να φέρει η Ν.Δ. τέταρτο Μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει έγκαιρα, μιλώντας για πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου με ταυτόχρονη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς και άμεση συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Η απειλητική ρητορική της Αγκυρας καθώς και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξετάστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνήλθε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Βολές από Μητσοτάκη στην κυβέρνηση γιατί δεν  έχει καμία στρατηγική στις  γεωπολιτικές «εκρήξεις»

Εντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης, επειδή «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς καμία ξεκάθαρη εθνική στρατηγική», εμφανίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. «Οι συζητήσεις στο Κυπριακό έχουν ενταθεί και στηρίζουμε τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα…

Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων… Η συμφωνία για το Προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή» ήταν κάποιες από τις διαπιστώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεραίνοντας ότι «μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο».

Προσφυγή στις κάλπες

Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς «η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει σχέδιο και αδυνατεί να δώσει λύσεις».
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται «απέναντι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης. Είναι ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» ανέφερε, επισημαίνοντας πως «κανείς, ούτε οι πολίτες ούτε η Ιστορία, δεν πρόκειται να συγχωρήσει την άρνηση και την ουδετερότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πρόσφατο εσωκομματικό δομικό ανασχηματισμό της Ν.Δ., ζητώντας από τους βουλευτές του σκληρή δουλειά και μετάδοση του ελπιδοφόρου μηνύματος του κόμματος σε όλους τους πολίτες. Διεμήνυσε πάντως προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν έχουν καμία θέση στη Ν.Δ. φαινόμενα αλαζονείας», ενώ συνέστησε στα «γαλάζια» στελέχη «να μη ράβουν κοστούμια» για την επόμενη μέρα.

Φ. Πανταζής

ΝΔ: Ζητά Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος «ομολογεί αποφάσεις των αλβανικών Αρχών σε βάρος Ελλήνων της Χειμάρρας και προσθέτει ανύπαρκτα ζητήματα με τους ισχυρισμούς του περί δήθεν “ζητήματος Τσαμουριάς”».
«Οι δηλώσεις αυτές καθιστούν επιτακτικά αναγκαία τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος. Με την ίδια άποψη συντάχτηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξαπέλυσε και επίθεση στην κυβέρνηση.

Περιοδεία Κυριάκου (αύριο) στην Ηπειρο

Στην Ηπειρο θα βρεθεί αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επαφής του με την κοινωνία και της μετάδοσης της «συμφωνίας αλήθειας» της Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 3.30 μετά το μεσημέρι θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Αρτας και ακολούθως θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση -στο ξενοδοχείο «Du Lac»- στις 7.30 το βράδυ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με τοπικούς φορείς, ενώ θα περπατήσει και στα κέντρα των δύο πόλεων όπου θα συνομιλήσει με πολίτες. Μεταξύ άλλων, θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, θα κάνει γνωστές τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία -και όχι μόνο γι’ αυτήν-, ενώ πιθανότατα θα στείλει ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα στην γειτονική Αλβανία και δη στον προκλητικό πρωθυπουργό της Εντι Ράμα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα