Κρυφτούλι με τη «μίνι σύνοδο» των δανειστών!

Διαρροές για ματαίωση, αλλά και πληροφορίες  για διεξαγωγή της σε συνθήκες μυστικότητας

Πλήρης σύγχυση, με διαψεύσεις και νέες διαρροές, όσον αφορά την περίφημη «μίνι σύνοδο» της άτυπης ομάδας του λεγόμενου «Washington Group» (στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας και οι θεσμοί, δηλαδή Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οταν νωρίς χθες το μεσημέρι το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε το πολύκροτο δημοσίευμα της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» περί προγραμματισμένης συνάντησης την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «γερμανικό σαμποτάζ», αναφέροντας πως η πλευρά Σόιμπλε αποφάσισε μονομερώς να ματαιώσει τη συνάντηση επειδή διέρρευσε στον Τύπο. Γράφτηκε ακόμη ότι τη ματαίωση πυροδότησε και το ίδιο το ΔΝΤ, απαιτώντας επίσης εχεμύθεια.

Αργότερα όμως μέσα στην ημέρα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ επανήλθε στο θέμα, επιμένοντας ότι η συνάντηση δεν έχει ματαιωθεί, αλλά απλά αναβλήθηκε για άλλη ημερομηνία -κατ’ άλλους και σε άλλο σημείο-, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, με κάποιους να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα!

Μυστικότητα

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο νέος προγραμματισμός έχει σκοπό να μην τραβήξει, αυτή τη φορά, την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ενώ το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί, εκτός από την Ελλάδα, και η Ιταλία, όπου στις 4 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο για εμάς Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι, που θεωρείται πως έχει τη δυναμική να προκαλέσει νέο πολιτικοοικονομικό «ατύχημα» στην Ευρώπη.

Στον «χορό» των χθεσινών διαψεύσεων συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι «δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση», ενώ, πιο… διπλωματική η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά ανέφερε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε κάθε περίπτωση, γράφουν οι «Financial Times», ο χρόνος της ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει. Το 2017, αναφέρει, ίσως υπάρξουν εμπόδια, πιθανώς λόγω Τραμπ ή των ολλανδικών εκλογών, ενώ το Ταμείο θα αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, γι’ αυτό και υπάρχει όλη αυτή η πίεση για μια συμφωνία «επί της αρχής» πριν από τις 5 Δεκεμβρίου.

To διάγγελμα του Κύπριου προέδρου μετά το ναυάγιο

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τη στάση της Αγκυρας στο τρίτο κριτήριο του εδαφικού, δηλαδή στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις υπό παράδοση περιοχές στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, επέρριψε την ευθύνη του αδιεξόδου που σημειώθηκε στις συνομιλίες του Μον Πελερέν ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στο χθεσινό διάγγελμά του από τη Λευκωσία προς τον Ελληνισμό και τους Τουρκοκυπρίους.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν υπήρξε εμπλοκή στα δύο πρώτα κριτήρια του εδαφικού, δηλαδή στο θέμα του ποσοστού του εδάφους που θα κατέχει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και στο μήκος της ακτογραμμής που θα περιβάλλει το έδαφος των δύο κρατιδίων, αλλά στο τρίτο κριτήριο, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρεί συνεχώς μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι είχαμε συμφωνήσει στα κριτήρια με «ελαφρές αποκλίσεις», όπως το έδαφος του τουρκοκυπριακού κρατιδίου μεταξύ 28,2%-29,2% του συνολικού κυπριακού εδάφους και στο μήκος της ακτογραμμής.
Ομως, αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78.000-94.000 άτομα, δέχθηκε ως «ύστατη υποχώρηση» τα όρια να γίνουν 78.000-92.000 άτομα. Ενώ ο Ακιντζί πρότεινε 55.000-64.000, «κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε διακοπή των συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία, ως εκ τούτου οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο».

Επιβεβαίωση

Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες της «δημοκρατίας» για εμπλοκή που σημειώθηκε αναφορικά με την επιστροφή της Μόρφου, λέγοντας ότι ο μειωμένος αριθμός προσφύγων που πρότεινε η τουρκοκυπριακή πλευρά προφανώς είχε αντίκτυπο στις περιοχές «αυξημένου ελληνοκυπριακού ενδιαφέροντος».

Ο Ν. Αναστασιάδης κάλυψε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, που δέχθηκε επικρίσεις από την Αγκυρα για τη στάση του στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης. Στη συνέντευξη που ακολούθησε, ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, είπε: «Εγώ συνομιλώ με τον πρωθυπουργό (σ.σ.: της Ελλάδας) και η σχέση μου είναι άριστη τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν θα ασχοληθώ με κουτσομπολιά και παραπολιτικά». Για τη συνέχεια των συνομιλιών είπε ότι είναι έτοιμος να τις συνεχίσει από εκεί που έμειναν, μόνο αν η Τουρκία δώσει ενδείξεις ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού. «Η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί σε συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επαφές του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ

Νέο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, με θέμα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, κυρίως όμως τη συζήτηση για το χρέος, για το οποίο δεν θέλει να ακούει λέξη ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ακόμη μια φορά μεγάλη αγωνία και προβληματισμός για τις διαθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που φαίνεται ότι επιχειρεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για μείωση του χρέους.

Στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Γάλλο πρόεδρο το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, όπως αυτές εκφράζονται από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που ευθέως πλέον αμφισβητεί ανοιχτά τα σύνορά μας. Για τον ίδιο λόγο προγραμματίζεται τηλεφωνικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δεδομένου ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία δεν δημιουργεί μόνο σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά θέτει ευθέως θέμα συνοχής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και συμφώνησε με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να διατηρήσουν σταθερούς δίαυλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους τονίστηκαν ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.
Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης Ομπάμα.

Ο διάλογος Αναστασιάδη με  τον νυσταγμένο Μουσταφά!

Εναν δραματικό διάλογο ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». «Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας»…
Η δραματική αυτή έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη αποτύπωνε σε λέξεις την εικόνα ενός δακρυσμένου και βαθιά απογοητευμένου προσώπου, το οποίο όμως στεκόταν απέναντι στο παγωμένο βλέμμα του Ακιντζί.

«Απόψε, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη» επέμεινε ο κ. Αναστασιάδης, παραπέμποντας στη μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια, για να εισπράξει την κυνική απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη:
«Σιγά τις χιλιάδες – μερικές εκατοντάδες ήταν»! Το γυαλί είχε πια ραγίσει. Εκείνη τη στιγμή δεν κατέρρεε μόνο η διαδικασία… Κατέρρεε και η ανθρώπινη σχέση που είχαν αναπτύξει αυτούς τους 18 μήνες οι δύο ηγέτες.

Κι όμως, ο κ. Αναστασιάδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης. «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά»… Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί για να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου» απάντησε και μόνο από ευγένεια και έπειτα από παραινέσεις των υπολοίπων δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου, την οποία όμως απέρριψε. «Ηταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίον διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα» ήταν το σχόλιο που έγινε από ανθρώπους οι οποίοι ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση.

Αγκυρα: Ζητεί την πενταμερή  σύνοδο άμεσα

Τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιχειρεί να πετάξει η Αγκυρα, η οποία ζητεί πενταμερή άμεσα και χωρίς να κάνει αναφορά στο ελληνικό αίτημα για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από αυτήν. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως όρο τη συνάντηση αυτή ώστε να κλείσει κυρίως το μεγαλύτερο αγκάθι, δηλαδή οι εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεΐν Μουφτούογλου ανέφερε χθες χαρακτηριστικά: «Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, δεν επετεύχθη αποτέλεσμα.
Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την κρίσιμη φάση έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία. Στο σημείο που φτάσαμε, θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία του πενταμερούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Μιχαλολιάκος: Eυτύχημα ότι δεν υπάρχει λύση!

Ευτύχημα χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει «λύση» στο Κυπριακό ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος γιατί, όπως είπε, αν υπήρχε, τότε θα ήταν ένα νέο Σχέδιο Ανάν, που θα οδηγούσε στην πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.
Με παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου ο κ. Μιχαλολιάκος θύμισε τη φράση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου «παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα», επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι η στάση των Τούρκων είναι πολύ κακή, καθώς αρνούνται να αποσύρουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, όπως επίσης και του ΟΗΕ, που δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που χαρακτηρίζουν το Κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επανέλαβε ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ουσιαστικά διχοτόμηση και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν πρέπει να συνομιλεί με τον Ακιντζί γιατί τον αναβαθμίζει, αλλά να στέλνει έναν κατώτερο αξιωματούχο στις διαπραγματεύσεις.
Τέλος, ο αρχηγός της Χ.Α. τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η Μεγαλόνησος να ενωθεί με τη μητέρα Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα