Σώμα με σώμα μέχρι τέλους!

«Μια αντιπαράθεση δίχως έλεος». Με αυτή τη φράση η φιλικά προσκείμενη στη Δεξιά εφημερίδα «Le Figaro» χρωμάτισε το πολιτικό ματς μεταξύ των δύο Γάλλων μονομάχων που για με την πλειονότητα των δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου κατέληξε σε ισοπαλία.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», το ντιμπέιτ υπήρξε η πιο άγρια αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών στην ιστορία των τηλεοπτικών τηλεμαχιών υποψήφιων προέδρων. Και όχι άδικα. Δεν στερούνταν άλλωστε ούτε προσωπικών επιθέσεων ούτε κατηγοριών για ψευδή νούμερα.

 

Πάντοτε όμως υπάρχει ένας εμφανής ή αφανής νικητής. Ακόμα και αν είναι «νικητής σε κάποια σημεία και ηττημένος σε άλλα». Στη συγκεκριμένη τηλεοπτική αναμέτρηση ο Γάλλος σοσιαλιστής και πνευματικό παιδί του Ζακ Ντελόρ αποδείχτηκε πιο ισχυρός, τόσο στον έλεγχο της γλώσσας του σώματος, την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος αδυνατούσε να θέσει υπό έλεγχο τη νευρικότητά του, όσο και στα ευρωπαϊκά ζητήματα, υποσχόμενος μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική.

 

«Ο Ολάντ προεδρεύει του ντιμπέιτ» σημείωσε η φιλικά προσκείμενη στην Αριστερά εφημερίδα «Liberation», ενώ υπογράμμισε μια φράση-σταθμό του ντιμπέιτ. «Εσείς δεν έχετε ποτέ ευθύνη, είστε αποδιοπομπαίος τράγος, είστε πάντα ικανοποιημένος με τον εαυτό σας» εκστόμισε κάποια στιγμή με περίσσια ψυχραιμία ο Γάλλος σοσιαλιστής, θίγοντας το υπερτροφικό εγώ ενός προέδρου που αδυνατεί να κάνει «έναν τίμιο απολογισμό της θητείας του».

 

Για τη γαλλική Αριστερά ο Ολάντ αντέκρουσε επαρκώς τον Σαρκοζί, όπως ανέφερε σχετικά η γαλλική κεντρώα εφημερίδα «Le Monde».

 

Κι όμως, μπορεί ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς να μην πέτυχε τον επιθυμητό στόχο, ο οποίος ήταν η αποσταθεροποίηση του πολιτικού του αντιπάλου, εμφανίστηκε όμως σε σφυγμομέτρηση της εφημερίδας «Le Parisien» «πιο πειστικός», συγκεντρώνοντας το 51,4%, έναντι του 48,6% του Γάλλου σοσιαλιστή.

 

Ανάμεσα στα «κατηγορώ» που απηύθυνε ο Νικολά Σαρκοζί προς τον Φρανσουά Ολάντ ήταν ότι ο ίδιος θέλει λιγότερους φτωχούς, τη στιγμή που ο Γάλλος σοσιαλιστής θέλει λιγότερους πλουσίους». Οι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι τουλάχιστον ο απερχόμενος πρόεδρος απέσπασε θετικές εντυπώσεις έπειτα από μια κακή προεκλογική εκστρατεία. Ισως ήταν και ο χαρακτηρισμός «Πόντιος Πιλάτος», που απηύθυνε ο Νικολά στον Φρανσουά σε σχέση με το σκάνδαλο του Ντομινίκ Στρος Καν...

 

 

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ετικέτες: