Εδώλιο για μίζες στα πυροβόλα

Κάντα, Παπαχρήστο και άλλους πέντε «δείχνει» ο εισαγγελέας για τα αμαρτωλά PzH-2000

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Εδώλιο για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα, τον εκπρόσωπο της εταιρίας Wegmann στην Ελλάδα Δημήτρη Παπαχρήστο και άλλα πέντε πρόσωπα «δείχνει» ο εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης, για την προμήθεια των 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000.

Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται -κατά περίπτωση- η παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο είναι αυτές της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας της και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Πρόκειται για ακόμα μία προμήθεια εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε, προκειμένου να μην προβάλει αντιρρήσεις στην προμήθειά του.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, των αυτοκινούμενων πυροβόλων, κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε από τους Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της προμηθεύτριας εταιρίας Wegmann στην Ελλάδα, τον γιο του, διαχειριστή των offshore Oxylos και Gramont Services, μέσω των οποίων διακινήθηκε μέρος της μίζας, και τον Ολαφ Εσλερ, τότε αντιπρόεδρο της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρίας, συνολικά 950.000 ευρώ. Τα 300.000 σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω των δύο εξωχώριων εταιριών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι συνήθεις «ύποπτοι» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ (προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2015), ο συνεργάτης του Φάνης Λυγινός αλλά και ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, για τους οποίους ο εισαγγελέας προτείνει παραπομπή στο εδώλιο.

Εντάλματα σύλληψης

Επίσης, ο εισαγγελέας Εφετών ζητά να παραπεμφθεί σε δίκη και ο πρώην αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρίας Krauss-Maffei Wegmann Ολαφ Εσλερ. Σημειώνεται πως σε βάρος των κ. Λυγινού και Εσλερ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, των οποίων η ισχύς ζητεί να διατηρηθεί ο κ. Στραγάλης.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζητεί να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και ο γιος του Αντώνη Κάντα.
Τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει εάν, ποιοι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στις 9 Δεκεμβρίου η «δίκη των δικών» για τα υποβρύχια!

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας θα αρχίσει η «δίκη των δικών» όσον αφορά τις αμαρτωλές συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η δίκη αφορά τις συμβάσεις για την προμήθεια και τον εκσυχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214 και τύπου 209, καθώς και για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Στο εδώλιο κάθονται 32 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες, δύο πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, τραπεζίτες και πρώην στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως και απόστρατοι αξιωματικοί. Κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας, της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα, τα αδικήματα κατά περίσταση έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή ισόβιας κάθειρξης. Ανάμεσα στους 32 κατηγορουμένους βρίσκονται γνωστά ονόματα, όπως οι πρώην συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος και Σωτήρης Εμμανουήλ, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός κ.ά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα