«Ουαί» για την υποκρισία της Εκκλησίας

Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος: «Περιφέρουμε σαγιονάρες οσίων και σιωπούμε για το σύμφωνο συμβίωσης» 

Βαρυσήμαντα μηνύματα, με πολλαπλούς αποδέκτες, περιείχε η ομιλία του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ Χρυσόστομου Σταμούλη, με τίτλο «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».
Στο στόχαστρο της κριτικής του ιεράρχη βρέθηκε πρώτα η ίδια η Εκκλησία, η οποία, όπως είπε, δεν αισθάνεται πλέον βολικά με την πλατεία. «Ποια; Η Εκκλησία! Που ξεκίνησε όχι από τους δρόμους, αλλά κάτω από τους δρόμους, από τις κατακόμβες, και μεταμόρφωσε αυτοκρατορίες. […] Ομως τώρα γιατί μας εγκατέλειψε η αυτοπεποίθηση; Δεν πιστεύουμε ότι η “πραμάτεια” μας στο παζάρι όντως θα γίνει ανάρπαστη! Αλλά και αν αποκλειστούμε από το παζάρι, τότε όπου και να πάμε, εκεί θα στηθεί η λαϊκή αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την ίδρυση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. «Φοβάμαι», ανέφερε, «μην τυχόν αυτά τα παιδιά -οι 30 Θρακιώτες μουσουλμάνοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα-, που είναι, όπως ήταν κάποτε τα δικά μας κατηχητόπουλα το 1960, χαλάσουν και στη Σχολή και στη Θεσσαλονίκη».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Ανθιμος και στην τοποθέτησή του για το ζήτημα των Θρησκευτικών. «Απαιτούμε τη διόρθωση του μαθήματος, περιφέροντας τις σαγιονάρες των οσίων για προσκύνηση. Θριαμβολογούμε για την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε πανηγυρικά το σύμφωνο συμβίωσης» σημείωσε ο μητροπολίτης, κάνοντας φαρμακερά σχόλια για τους ορθόδοξους Ελληνες «που ήταν στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Νιάρχου και καταχειροκροτούσαν τον Ομπάμα όταν αναφέρθηκε στον γάμο των ομοφυλοφίλων».

«Οι νέοι μας ζητούν ψωμί και εμείς τους δίνουμε πέτρες. Επιστήμες του αύριο, όπως η Βιολογία και η Γενετική, ζητούν να βάλουμε ηθικά όρια στην έρευνά τους και εμείς ασχολούμαστε με… προφητείες» τόνισε ο ιεράρχης, συμπληρώνοντας πως «όταν προτείνεται η αξιολόγησή μας, κραδαίνουμε τα συσσίτια των ενοριών μας».

Κλείνοντας, ο κ. Ανθιμος υπογράμμισε ότι «είμαστε αναγκαίοι, αλλά λιγότερο ενδιαφέροντες από όσο νομίζουμε» και ότι «αν δεν σταθούμε έτσι μπροστά στο πονεμένο βογκητό του Σαμαρείτη, θα εκλιπαρούμε τη δημόσια ύπαρξή μας, μόνο και μόνο ως ανάχωμα, παλαιότερα στον κομμουνισμό και σήμερα στο Ισλάμ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα