ΤΠΔΥ: Στον αέρα το εφάπαξ!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθώς τα τεράστια ελλείμματα έχουν οδηγήσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης περίπου 39.000 συνταξιούχους, που βγήκαν στη σύνταξη από το 2010 έως σήμερα και οι οποίοι περιμένουν πολλούς μήνες στην ουρά προκειμένου να λάβουν το εφάπαξ τους. Στο μεταξύ «σταγόνα στον ωκεανό» είναι, όπως λένε στελέχη του Ταμείου, η μείωση κατά 10% που πρόκειται να επιβληθεί στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το όφελος δεν πρόκειται να υπερβεί τα 180.000.000 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή το Ταμείο χρωστάει, για να καλυφθούν τα εφάπαξ, δεκαπλάσιο ποσό, δηλαδή 1.750 εκατ. ευρώ!

 

Το χειρότερο είναι ότι «έσπασε» η συμφωνία που είχε γίνει στις αρχές του έτους για να χρηματοδοτηθεί το ΤΠΔΥ με 250.000.000 ευρώ από το Δημόσιο και άλλα 250.000.000 ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Στόχος ήταν να πάρει το Ταμείο «μια ανάσα» για να μπορέσει να καταβάλει το εφάπαξ σε περισσότερους από τους 550-600 δικαιούχους τον μήνα, όπως κάνει αυτή την περίοδο. Ομως το Δημόσιο αδυνατεί να προσφέρει «χείρα βοηθείας», αφού τελικά «λεφτά δεν υπάρχουν»...

 

«Το μεγάλο πρόβλημα του Ταμείου είναι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Η λογική των προσλήψεων μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις αρχικά, που τώρα έχει γίνει μία προς δέκα, μειώνει δραματικά τα έσοδα του Ταμείου και άρα τη δυνατότητα που έχει να χορηγεί εφάπαξ στους δικαιούχους» τονίζει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Επίσης οι περσινές μειώσεις μισθών προκάλεσαν ανάλογη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου να κινείται στα επίπεδα των 250.000.000 ευρώ από φέτος, που σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί λύση σύντομα το ΤΠΔΥ κυριολεκτικά «θα πνιγεί στα χρέη», άρα δεν θα μπορεί να καταβάλλει καθόλου εφάπαξ!

 

Τα μέτρα που ως τώρα έχουν εξαγγελθεί δεν βοηθούν ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι. Από 1ης Ιουλίου εντάσσονται στο Ταμείο περίπου 60.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργεία). Το ετήσιο όφελος από τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων αυτών δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τα 60.000.000 ευρώ. Αλλο τόσο αναμένεται να είναι το όφελος από την εισφορά 2%, που πρόκειται να επιβάλει το υπουργείο Εργασίας σε όλους τους συνταξιούχους άνω των 800 ευρώ. Μαζί και με την περικοπή 10% στο εφάπαξ όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη από το 2010 και μετά δεν πρόκειται να εξοικονομηθούν πάνω από 300.000.000 ευρώ.

 

Μέσα στην ερχόμενη τριετία το Ταμείο αναμένει να βγουν στη σύνταξη άλλοι 100.000-120.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση ούτε μια δεύτερη, αντίστοιχη με την τωρινή, μείωση του εφάπαξ θα βοηθούσε την κατάσταση. Η εκτίμηση που υπάρχει από την πλευρά των εργαζομένων είναι ότι εάν η Πολιτεία δεν αποφασίσει να χρηματοδοτήσει γενναία το Ταμείο ή εάν δεν αλλάξει προς το καλύτερο τη σχέση προσλήψεων - συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων από το Δημόσιο το εφάπαξ θα χαθεί, γιατί το Ταμείο θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: