Μέτωπο κατά της διαπλοκής!

Δ. Παπαγγελόπουλος και Στ. Κοντονής στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού
[email protected]

Π ρόταση για την ίδρυση ομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων προωθεί η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της 32ης ετήσιας τακτικής συνέλευσής της, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες. Στο επίκεντρο της συνέλευσης βρέθηκαν τα ζητήματα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών αλλά και η ίδρυση της νέας Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.

Ο κ. Ασπρογέρακας επεσήμανε ότι «είναι δικαίωμα καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί», ενώ γνωστοποίησε ότι η ΕΕΕ, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, θα προτείνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκλέγεται από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για ανοίκειες και εμπρηστικές δηλώσεις δικαστικών ενώσεων, ενώ, επιπλέον, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τους εισαγγελείς να δώσουν πρώτοι τη μάχη κατά της διαπλοκής.

«Σε εσάς δεν προσβλέπει μόνο η κυβέρνηση, αλλά πρώτα η κοινωνία, γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του, όπως και αυτός ενάντια στη διαπλοκή, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού -που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση- και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και να διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση προθύμων απέναντί τους. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζονται, δεν συναλλάσσονται. Δεν τους φοβόμαστε» τόνισε ο κ. Κοντονής.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου απάντησε στις επικρίσεις για τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς την εποικοδομητική, ενώ παράλληλα επέμεινε και στο θέμα της αύξησης κατά τρία έτη των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών. Οι λειτουργοί της Θέμιδος υφίστανται ως προς αυτό το ζήτημα δυσμενή διάκριση έναντι άλλων (δημόσιοι υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι κ.ά). Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυση της νέας ένωσης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου τόνισε ότι έπραξε αταλάντευτα το καθήκον του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και άφησε αιχμές για τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το Μνημόνιο και το PSI.

«Να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον»

Την εμπιστοσύνη του στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών, με την ιδιότητα του «παλαιού εισαγγελέα», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (φωτό), μιλώντας στο πλαίσιο της 32ης ετήσιας τακτικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. «Εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία σας και αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, προσθέτοντας: «Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του».
Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι «οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι» και κατέληξε: «Νιώθω ακόμα εισαγγελέας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα