Τετραήμερη του Τσίπρα στην Αβάνα!

Χθες, νωρίς το πρωί, άρχισε στην Αβάνα η πρώτη τελετή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, με χιλιάδες ανθρώπους -κατά τα διεθνή ΜΜΕ- να δημιουργούν ατέλειωτες ουρές στην πλατεία της Επανάστασης, όπου κάποτε αντηχούσε η φωνή του «El Comandante», προκειμένου να περάσουν μπροστά από τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης» (όχι όμως και από την τεφροδόχο του, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να μην εκτεθεί για προσκύνημα) και να αποτίσουν φόρο τιμής στον αμφιλεγόμενο ηγέτη.

Η έναρξη δόθηκε με 21 κανονιοβολισμούς από το φρούριο που δεσπόζει στον κόλπο της Αβάνας, ενώ, μετά τη διήμερη τελετή στην πρωτεύουσα, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959. Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να αποχαιρετίσουν τον Lider Maximo τους.

Στην Κούβα αναμενόταν να φτάσει σήμερα και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ότι θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Κάστρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η παραμονή του στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει οριστεί για την Πέμπτη.

Στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο είναι δεδομένο ότι θα παραβρεθεί πλήθος κόσμου, ωστόσο, πολλοί αρχηγοί κρατών τηρούν σιγήν ιχθύος για το αν θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στην κηδεία αναμένεται να παραστούν ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Αλαν Ντάνκαν, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας, όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.

Παρουσίες

Πληροφορίες ήθελαν ακόμη το «παρών» να δίνει και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο ανώτατη πηγή της παράταξης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντί του Κόρμπιν, στην Κούβα θα μεταβεί η «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι. Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο επίτιμος βασιλιάς της χώρας Χουάν Κάρλος, ενώ, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και ως εκ τούτου τη Μόσχα θα αντιπροσωπεύσει στην Κούβα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

Στην κηδεία θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος Βέμπερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, βασικός σύμμαχος του κινήματος των Χούτι, που επικρατούν στη χώρα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Κούβα για να παραστεί στο ύστατο «χαίρε» προς τον Κάστρο.

Ενός λεπτού σιγή (λόγω ευγένειας) από τον Χάρι!

Αν δεν του ήρθε… ταμπλάς, σίγουρα θα ένιωσε -τουλάχιστον- άβολα όταν υποχρεώθηκε από το πρωτόκολλο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κουβανού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο! Ο λόγος για τον δευτερότοκο γιο του πρίγκιπα Κάρολου, τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Αγιο Βικέντιο αναγκάστηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κομαντάντε, όπως απαίτησε ευγενικά από τους παρευρισκομένους ο πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο νεαρός πρίγκιπας τότε βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, ωστόσο η… βασιλική ευγένεια τον έκανε να μη δημιουργήσει θέμα. Πάντως, σχολιάζοντας το περιστατικό, Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών με δηλώσεις του στην εφημερίδα χαρακτήρισε «πολύ άδικο» το γεγονός ότι ο πρίγκιπας αναγκάστηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, καθώς «ο Κάστρο ήταν ένας δολοφονικός δικτάτορας».
Πάντως, ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχουν βγάλει ανακοίνωση για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο άλλωστε οι περισσότεροι ηγέτες της Δύσης, συντασσόμενοι με τις ΗΠΑ, θεωρούν «στυγνό δικτάτορα».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε πένθος στη Βόρεια Κορέα

Τριήμερο πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο κήρυξε η Βόρειος Κορέα, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του «El Comandante» ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα προς την Αβάνα, κάνοντας λόγο για έναν στενό φίλο και σύντροφο που χάθηκε! Οι σημαίες στο πιο απομονωμένο κράτος του κόσμου από χθες κυμάτιζαν μεσίστιες προς τιμήν του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης», αν και, όπως αξίζει να σημειωθεί, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα έλεγε κανείς ότι ήταν θερμότερες στα λόγια παρά επί της ουσίας. Ισως αυτό, βέβαια, να ήταν και κατάλοιπο όσων είχαν συμβεί παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, κατά τη δεκαετία του 1970, όταν η Βόρειος Κορέα και η Κούβα ήταν αντίπαλες στο εσωτερικό του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Φιντέλ Κάστρο δεν δίστασε να συνταχθεί ανοιχτά με τη Μόσχα, ενώ ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (παππούς του σημερινού δικτάτορα της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν) έδειξε να προτιμά τη διατήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην πρώην Σοβιετική Ενωση και στην Κίνα.

Οπως και να ‘χει, χθες αξίζει να σημειωθεί πως στο μετρό της Πιονγιάνγκ -όπως μετέδιδε το επίσημο κρατικό μέσο ενημέρωσης- πολλοί επιβάτες είχαν συγκεντρωθεί «αυθόρμητα» γύρω από μια βιτρίνα στην οποία είχε τοποθετηθεί η νεκρολογία του Κάστρο, με το κείμενο να συνοδεύεται από φωτογραφία που απεικόνιζε τον Φιντέλ Κάστρο κατά την επίσκεψή του στη Βόρειο Κορέα το 1986.

«Ο Κάστρο είχε τεράστια περιουσία και ένα νησί»

Ενα μυστικό παραδεισένιο νησί και αμύθητη προσωπική περιουσία που άγγιζε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια διέθετε ο Φιντέλ Κάστρο, όπως αποκάλυψε στο βιβλίο του με τίτλο «Η μυστική ζωή του Φιντέλ Κάστρο» ο επί 27ετία πρώην σωματοφύλακάς του.

Ο Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες περιγράφει πώς τον συνόδευε στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής Κάγιο Πιέδρα, όπου πήγαινε με το γιοτ του «Aquarama» και στο οποίο δεν είχε φιλοξενήσει ποτέ κανέναν εκτός από τη σύζυγό του Ντάλια και τα πέντε παιδιά τους, τον αδελφό του Ραούλ, τον Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και τον εξερευνητή Αντόνιο Νούνιες Χιμένες. Το νησί διέθετε υποβρύχιο πάρκο, όπου ο Φιντέλ έκανε καταδύσεις, ενώ τον φρουρούσε ένας πραγματικός στρατός από χιλιάδες στρατιώτες.
Ο πρώην σωματοφύλακας, που πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ακόμη πως ο απόλυτος άρχοντας της Κούβας διέθετε 20 πολυτελείς κατοικίες, με μεγαλύτερη τη λεγόμενη «Σημείο Μηδέν», μυστική ιδιωτική κλινική, δύο καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμών και προσωπική βιομηχανία που του έφτιαχνε γαλακτοκομικά προϊόντα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα