Εκπληξη! Ο Γιώργος Μηλιός πρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ο οικονομολόγος που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ξανά στην… αρένα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η ρήξη και οι γκρίνιες στον πολύπαθο οργανισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έφεραν την… αντικατάσταση με όνομα-έκπληξη. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ και πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός έγινε -εν μια νυκτί- ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα όνομα που αιφνιδίασε τόσο τους ανθρώπους του πολιτισμού όσο και τους πολιτικούς, αφού και στο βιογραφικό του καθηγητή ελάχιστες πολιτιστικές πινελιές συναντάμε. Μήπως τελικά αυτή η θέση σηματοδοτεί την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο;
Η αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. πάντως ήταν επιτακτική ανάγκη, μια και τα σοβαρά προβλήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ των μελών του (πρώην πλέον) Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου καθιστούσαν αδύνατη όχι απλώς τη συνεργασία αλλά και την όποια επαφή μεταξύ τους.

Γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε σύσσωμο το Δ.Σ., ελπίζοντας ότι έτσι θα επανέλθουν οι πολυπόθητες ηρεμία και σύμπνοια σε έναν οργανισμό που τον τελευταίο χρόνο κλυδωνίζεται από οικονομικά σκάνδαλα, δυσλειτουργίες αλλά και λανθασμένες επιλογές.
Μάλιστα, ο κ. Μηλιός επανέρχεται στην… αρένα έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο! Τον Μάρτιο του 2015 αποχώρησε θορυβωδώς από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του για συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup, κάνοντας λόγο για υποχώρηση και «πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος».

Ο «μαρξιστής», όπως περήφανα δήλωνε ο ίδιος το 2014 στον «Guardian», αναλαμβάνει χρέη προέδρου αντικαθιστώντας την καθηγήτρια του New York University Ελένη Θεοδωράτου, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι ο δικηγόρος Πέτρος Σταυριανός. Τα υπόλοιπα μέλη του ολοκαίνουργιου πλέον Δ.Σ. είναι οι Γιώργος Κουρουπός, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Εφη Γιαννοπούλου, Μάρθα Φωστέρη αλλά και Νίκος Ερηνάκης.

«Ο πολιτισμός οφείλει να είναι το πνευματικό αντίβαρο στις δυσκολίες που περνούν οι λαοί. Ο πολιτισμός χάραξε δρόμους για να περπατήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο αυτό το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου πρέπει να γίνει ορόσημο του σύγχρονου πολιτισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να πλησιάσει τους πολλούς και τις πολλές, να περπατήσει στις διεθνείς λεωφόρους, να λειτουργήσει ως πεδίο δημιουργικότητας αλλά και ανατρεπτικής σκέψης. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με συλλογική δουλειά, με ηρεμία και σταθερά βήματα, με σχέδιο και προσανατολισμό, με έμπνευση και καινοτομία, για να φέρουμε το φεστιβάλ στη θέση που του αξίζει. Είναι η ώρα να κάνουμε πολλά βήματα εμπρός. Εχοντας αυτές τις σκέψεις στον νου, και σε μια περίοδο της ζωής μου που δεν συμμετέχω στην κεντρική πολιτική και σε κομματικούς σχηματισμούς, αποδέχτηκα με χαρά να βοηθήσω από τη θέση του προέδρου στην προσπάθεια του φεστιβάλ και του καλλιτεχνικού διευθυντή του. Η επιτυχία ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των πολλών. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.

Η φιλία του με τον Β. Θεοδωρόπουλο

Να θυμίσουμε ότι η κατάσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών είναι εδώ και καιρό έκρυθμη. Πριν από περίπου έναν μήνα ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου «αποκάλυψε» για πρώτη φορά τα προβλήματα που υπήρχαν στο φεστιβάλ κατηγορώντας ευθέως τα μέλη του Δ.Σ. ότι τον υπονόμευαν αλλά και ότι «έβαζαν» τρικλοποδιές στο καλλιτεχνικό έργο του. Προχθές πάντως αργά το βράδυ το Δ.Σ. σε μια μακροσκελή επιστολή του προς τα ΜΜΕ, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, επιχείρησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη.
Οπως έχει γίνει γνωστό πάντως, η αλλαγή του Δ.Σ. είχε αποφασιστεί από την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με τους φορείς του οργανισμού, αφού ήταν σαφές ότι οι διαφορές ήταν αγεφύρωτες. Κάποιοι δε υποστηρίζουν ότι ο κ. Μηλιός επελέγη λόγω της στενής φιλίας του με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο ελπίζοντας ότι έτσι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα