Οι μεγάλες προσφορές των τραπεζών για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Γην και ύδωρ προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες, καθώς λόγω της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας βάζουν σε δεύτερη μοίρα την κερδοφορία τους, προτάσσοντας την προσέλκυση ρευστού. Ετσι, έχουν επιδοθεί σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό, εκτινάσσοντας τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε πρωτοφανή για τη ζώνη του ευρώ ύψη.

 

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στην αγορά είναι η νέα κατάθεση 16μηνης διάρκειας που λάνσαρε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην οποία το επιτόκιο κορυφώνεται στο 6,3%, δίνοντας το σήμα για νέο γύρο ανόδου. Οι αποδόσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα επιτόκια να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Απρίλιο οι αποδόσεις των προθεσμιακών συνέχισαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα το ανοδικό σερί, με τη μέση απόδοση στις νέες προθεσμιακές με διάρκεια έως ένα έτος να διαμορφώνεται στο 3,88%. Μάλιστα, αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών επαληθευτούν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ μέσα στο καλοκαίρι, ο «κύκλος» του ακριβού χρήματος αναμένεται να συνεχιστεί.

 

Ιδιαίτερα θετικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι πλέον έχουν πρόσβαση στις υψηλές αποδόσεις και οι επενδυτές με μικρότερο εισόδημα, ακόμη και κάτω από 10.000 ευρώ. Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ένα «δώρο» για τους καταθέτες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται από παντού.

 

 

Τι προσφέρεται:

 

-Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λανσάρει καταθετικό προϊόν 16μηνης διάρκειας που αφορά ελάχιστο ποσό κατάθεσης 20.000 ευρώ. Προσφέρει αρχικό επιτόκιο 4,20% που αυξάνεται μέχρι το 6,30%, με μέση απόδοση για τον καταθέτη στο 5,21%. Για απλή προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας έτους και για ποσά από 5.000 ευρώ, προσφέρεται επιτόκιο 4,65% .

 

-Αποδόσεις που φτάνουν έως το 5,80% προσφέρει η Εθνική Τράπεζα. Στο προϊόν «Μηνιαίο», το επιτόκιο διαμορφώνεται από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση 6 μηνών και από 2,70% έως 3,40% για ένα έτος. Στη 18μηνη κατάθεση «Δώρο Εθνικής» για τις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, τον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο, η απόδοση είναι 5,80%.

 

Τράπεζα Κύπρου λανσάρει τον λογαριασμό «Plus» με επιτόκιο 2,3% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο. Ακόμη, στον λογαριασμό REFLEX διάρκειας έτους, το επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,25% κάθε τρίμηνο, από 3,25% έως 4%.

 

Eurobank, μέσω της προθεσμιακής κατάθεσης «Step Up», προσφέρει απόδοση έως 3,20% για διάρκεια τριών μηνών, έως 3,30% για διάρκεια έξι μηνών και έως 3,79% για διάρκεια έτους.

 

ΑΤΕbank προσφέρει αποδόσεις έως 4,1% υπό προϋποθέσεις. Ο λογαριασμός «ΑΤΕ Διπλασιάζω» έχει προκαθορισμένο εισαγωγικό επιτόκιο, το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί στη λήξη της χρονικής διάρκειας της κατάθεσης.

 

Η Alpha Bank λανσάρει την κατάθεση «Alpha Μηνιαία Πρόοδος» ετήσιας διάρκειας, όπου το επιτόκιο ξεκινά από το 2,9% και κορυφώνεται στο 3,6%, ενώ στη 18μηνη διάρκεια ξεκινά από το 3,1% και ανεβαίνει στο 4,5% (απόδοση 3,75%).

 

Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκιο 4,25% στους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankDirect. Παράλληλα, στην προθεσμιακή κατάθεση τριετούς διάρκειας «Με το Παραπάνω» το επιτόκιο είναι 3% τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 5% τον τρίτο.

 

-Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη 15μηνη κατάθεση προθεσμίας «Ανεβαίνω» προσφέρει επιτόκιο που κλιμακώνεται από το 3% στο 6%.

 

Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 3,75%.

 

Εμπορική Τράπεζα προσφέρει τη δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki ΠΡΟηγούμαι +1» με επιτόκιο 3,60% προκαταβολή των τόκων από τον πρώτο μήνα. Οταν η κατάθεση διατηρηθεί όλο το διάστημα, δίνει επιπλέον τόκους ενός μήνα και η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,90%. Επίσης, προσφέρει την 24μηνη κατάθεση προθεσμίας «Emporiki ΠΡΟηγούμαι +2» με επιτόκιο 3,80%. Αν ο καταθέτης διατηρήσει την κατάθεση μέχρι τη λήξη της, λαμβάνει επιπλέον τόκους 2 μηνών και η απόδοση διαμορφώνεται στο 4,12%.

 

 

Νεκταρία Σταμούλη

Ετικέτες: