Δεύτερος γύρος στη Σερβία

Τριπλή εκλογική αναμέτρηση είχε χθες και η Σερβία, καθώς στη χώρα πραγματοποιήθηκαν προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

 

Στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 23,2%, το εθνικιστικό Σερβικό Κόμμα της Προόδου περιορίστηκε στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, καθώς το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του φιλοευρωπαϊστή Μπόρις Τάντιτς φαίνεται ότι διατήρησε ελάχιστη διαφορά και ποσοστό 24,7%. Στις προεδρικές εκλογές συμμετείχαν 12 υποψήφιοι, όμως δεν μπόρεσε κάποιος να διασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, το οποίο είναι απαραίτητο για την εκλογή. Με καταμετρημένο το 28% των ψήφων, ο Μπόρις Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,8% και ο μόνος, πλέον, αντίπαλός του, ο πρόεδρος του Σερβικού Κόμματος της Προόδου Τόμισλαβ Νίκολιτς, 24,9%. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις 20 Μαΐου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Σερβία φαίνεται ότι θα βασιστεί, όπως και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στις αποφάσεις του Ιβιτσα Ντάτσιτς, υπουργού Εξωτερικών της χώρας και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο διπλασίασε το εκλογικό του ποσοστό συγκριτικώς με τις εκλογές του 2008.

 

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι ο Ντάτσιτς θα επαναλάβει τη συνεργασία του με τον Μπόρις Τάντιτς και το κόμμα του, το οποίο φαίνεται να έχασε περίπου 8% της εκλογικής του απήχησης συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι έπειτα από πολλά χρόνια οι εκλογές στη Σερβία δεν βάσισαν τον πολιτικό τους λόγο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Καθώς η ανεργία στη χώρα εκτιμάται περίπου στο 25% και ο πληθωρισμός εκτιμάται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 11%, ο προεκλογικός αγώνας βασίστηκε περισσότερο σε θέματα όπως η οικονομία της χώρας και η διαφθορά. Αντιθέτως, καθώς η Σερβία διαθέτει πλέον το status τής υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας και μόνο ελάχιστα κόμματα εκφράζουν σχετικές αντιθέσεις, η σερβική εξωτερική πολιτική δεν συμμετείχε στον διάλογο των εκλογών.

 

Εκλογικά τμήματα οργανώθηκαν και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου την ευθύνη τους ανέλαβε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

 

 

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Ετικέτες: