Αξιολόγηση: Αδειάζει η κλεψύδρα!

Για το τέλος του έτους (και αν…) μετατίθεται ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας, λόγω διαφωνίας μεταξύ των δανειστών για χρέος και πλεονάσματα

Σ τη διαφωνία των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό το βάρος του χρέους και των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του έχει «κολλήσει» η δεύτερη αξιολόγηση. Ετσι, ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας αναγκαστικά μεταφέρεται ίσως και για το τέλος του χρόνου!

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για να εξυπηρετεί απρόσκοπτα και να καθιστά βιώσιμο το υπερβολικό δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό ζητά την ελάφρυνση του βάρους του χρέους, προτείνοντας μικρότερα κατ’ έτος πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%-2% του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, αρνούνται τη γενναία ελάφρυνση του χρέους και επιμένουν, με προεξάρχοντα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση αυτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά νέα περικοπή των συντάξεων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ. Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, αν και δεν απέκλεισε ένα έκτακτο Eurogroup.

Ακόμα και στο απίθανο σενάριο που θα υπάρξει (στο προσεχές διάστημα) συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να γίνει επίσημο κείμενο, καθώς θα πρέπει να περάσει από μια σειρά εγκριτικών διαδικασιών.
Ετσι, παρά τις -πολλές- δηλώσεις αξιωματούχων των δανειστών ότι είναι εφικτό το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου, στο τραπέζι εισέρχονται τα σενάρια παράτασης.

Στη Βουλή εισάγεται το πολυνομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατίθεται αύριο το πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τον Πτωχευτικό Κώδικα και προβλέπεται να ψηφιστεί άμεσα, καθώς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν ενημερωθεί ότι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να προγραμματίσει τις ημερομηνίες συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα έχει τρία κεφάλαια με ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, που αναμένεται να φέρει ανατροπές στο καθεστώς των αποδείξεων και κατ’ επέκταση του αφορολογήτου, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με παροχή κινήτρων και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Στο μεταξύ, ένταση προέκυψε χθες στη Βουλή με την τροπολογία που επιχείρησε να περάσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με σφοδρότητα, καθώς η τροπολογία ήταν ένα «μίνι νομοσχέδιο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα