Είδαν μια «άσπρη» μέρα στη βόρεια Ελλάδα!

Κλειστά δεκάδες σχολεία και χιονοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη

Στην κατάψυξη βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα μετά την επέλαση του χιονιά και του τσουχτερού κρύου. Οι Θεσσαλονικείς απόλαυσαν το χιονισμένο Σέιχ Σου, ενώ «άσπρη μέρα» είδαν και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της πόλης και του νομού.
Συνολικά 75 σχολικές μονάδες δεν λειτούργησαν χθες στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχές στις οποίες οι καιρικές συνθήκες -χιόνι και παγετός- ήταν πιο έντονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κλειστά παρέμειναν 24 σχολεία στην Πιερία, πέντε στη δυτική Θεσσαλονίκη, 14 στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης), έξι στην Ημαθία και πέντε στην Πέλλα.

Γυμνάσια-Λύκεια

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πέντε σχολεία δεν λειτούργησαν στην Πιερία, τέσσερα στην Ημαθία, έξι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ένα στη Χαλκιδική (Μ. Παναγιά) και πέντε στη δυτική Θεσσαλονίκη (Ωραιόκαστρο και Σοχός).
Την ίδια ώρα, η κίνηση των οχημάτων σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τέλος, κανονικά πραγματοποιούνται από χθες το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν η χαμηλή νέφωση, η χιονόπτωση και οι άνεμοι, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες να υποστούν πολύωρη ταλαιπωρία, αφού τα αεροπλάνα δεν κατάφερναν να προσγειωθούν και επέστρεφαν στην Αθήνα.

«Ξεφόρτωσαν» 70 μετανάστες στο  παγωμένο Σέιχ Σου

Αφωνοι έμειναν οι αστυνομικοί, όταν κλήθηκαν να μεταβούν στο χιονισμένο Σέιχ Σου έπειτα από τηλεφωνήματα πολιτών ότι στο δάσος, στο ύψος του Φιλίππειου, βρίσκονται περίπου 70 μετανάστες!
Οι διακινητές, με περισσό θράσος, εγκατέλειψαν τους μετανάστες μέσα στο επικαθήμενο με το οποίο τους μετέφεραν, φεύγοντας με τον τράκτορα ο οποίος έφερε βουλγαρικές πινακίδες και αφού προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν λάβει από τον καθέναν 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είναι στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας 20 έως 30 χρόνων, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν πέντε παιδιά και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η πλειονότητά τους δήλωσε συριακής καταγωγής, ενώ κάποιοι είναι από αφρικανικές χώρες.

Οπως είπαν, μπήκαν στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες περνώντας από τον Εβρο και στη συνέχεια ανέβηκαν στο τριαξονικό για να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διακινητές τούς «ξεφόρτωσαν» στο παγωμένο δάσος, λέγοντάς τους μόνο «φτάσαμε Θεσσαλονίκη».
Οταν έφτασαν οι αστυνομικοί, τους βρήκαν συγκεντρωμένους στο ίδιο σημείο όπου είχαν εγκαταλειφθεί και αμέσως μετά τους μετέφεραν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών προκειμένου να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησης στοιχείων. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι αμέσως μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θέλουν να μείνουν σε καταυλισμό προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι άλλοι ότι θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα.

Φανή Χαρίση

Εκλεισαν Πάρνηθα και Πήλιο

Δεν ξέφυγε ούτε η Αττική από την επέλαση του χιονιά, που έντυσε χθες στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας. Αργά χθες το απόγευμα διεκόπη εξαιτίας της χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, ενώ η Πυροσβεστική είχε δεχτεί ως το βράδυ 100 κλήσεις για κοπές δέντρων στο λεκανοπέδιο, που δοκιμάστηκε από τις ισχυρές ριπές των ανέμων.

Σε λευκή «πολιορκία» βρέθηκε και η Μαγνησία, όπου οι άσπρες νιφάδες σκέπασαν ολόκληρο το κεντρικό Πήλιο ως τα προάστια του Βόλου, ενώ το ύψος του χιονιού στα Χάνια έφτασε τα 30 εκατοστά. Πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτούργησαν, κυρίως σε χωριά του κεντρικού και του νότιου Πηλίου.

Πυκνό έπεφτε το χιόνι και στις ορεινές περιοχές της Λάρισας (Σαραντάπορο, Βερδικούσια, Λιβάδι και Κρανιά Ελασσόνας), όπου σημειώθηκαν… πολικές θερμοκρασίες (-4 βαθμοί). Στην περιοχή της Σπηλιάς, του Δήμου Αγιάς, «επιστρατεύτηκαν» εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες προκειμένου να διατηρηθεί προσβάσιμο το οδικό δίκτυο, που είχε καλυφθεί από μισό μέτρο χιόνι. Από χιόνι καλύφθηκαν, επίσης, τα Μετέωρα και η Καλαμπάκα.
Την ίδια στιγμή οι ισχυροί βοριάδες «μαστίγωσαν» τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ενώ στα λευκά ντύθηκαν η Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο. Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανηλίου και του Μετσόβου.

«Θάφτηκαν» οι σκηνές προσφύγων στον Ολυμπο

Κάτω από το χιόνι «θάφτηκαν» οι σκηνές των προσφύγων, που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Πέτρας, στην «αγκαλιά» του Ολύμπου. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες από το δριμύ ψύχος και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είδαν τις σκηνές, στις οποίες ζουν τους τελευταίους μήνες με τις οικογένειές τους να σκεπάζονται από το πυκνό χιόνι που έπεσε στην περιοχή.

Τις εικόνες από τον καταυλισμό, οι οποίες διαδόθηκαν σαν αστραπή στο διαδίκτυο, ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Paul Carr, γραμματέας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Collective Calling, ο οποίος βρίσκεται κοντά στους πρόσφυγες και μεταδίδει το κλίμα που επικρατεί, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. ««Βοηθήστε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ζωή σε σκηνές, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν» έγραψε ο Ισπανός στον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο φιλοξενίας έχουν βρει καταφύγιο Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Αισθητή βελτίωση από αύριο

Υποχωρεί σταδιακά το μέτωπο της κακοκαιρίας από τη Ρωσία, που έντυσε στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας και έριξε κάθετα τον υδράργυρο. Από σήμερα το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση, όμως η βελτίωση του καιρού θα γίνει πιο αισθητή από την Παρασκευή.
Το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθεί, πάντως, και σήμερα (κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια), με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και βοριάδες που θα φτάσουν στο νότιο Αιγαίο μέχρι τα 8 μποφόρ.

Χαρακτηριστικά, στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -12 έως 3 βαθμούς Κελσίου και στην Ηπειρο από -8 ως 7 βαθμούς. Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 10 βαθμούς.
Το σκηνικό αλλάζει από αύριο, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια (μόνο στα δυτικά και τα νότια θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις), ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Τα ήπια καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα