Πληρωμή μόνο με κάρτα για τους ιδιώτες γιατρούς

Τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογουμένων με γιατρούς και δικηγόρους επιχειρεί να καθιερώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, το οποίο πιθανώς να κατατεθεί ακόμα και σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αλλαγές που έγιναν στην αρχική μορφή του σχεδίου νόμου, το ανώτατο ποσοστό δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου να επωφεληθούν από το αφορολόγητο όριο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διαμορφώνεται τελικά στο 20% του εισοδήματός τους, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 30%.

Τα εισοδήματα

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

Μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική κ.λπ.).
Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ το ποσοστό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να φτάνει το 15% του εισοδήματος.
Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να διατίθεται το 20% του εισοδήματος σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Ωστόσο, θα υπάρχει ανώτατο όριο δαπάνης, που πιθανώς να ανέρχεται στα 12.000 ευρώ.
Οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για την παροχή της έκπτωσης φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών ή άλλων τραπεζικών μέσων.
Οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα λαμβάνονται υπόψη για την παροχή έκπτωσης φόρου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα ισχύσει για μικρότερες των 500 ευρώ δαπάνες σε δικηγόρους.
Οσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να τοποθετήσουν σχετική ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο της εισόδου τους. Αν δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση αυτή, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Θα καθιερωθεί λοταρία αποδείξεων, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. Τα δώρα που θα κληρώνονται θα είναι αυτοκίνητα από τον στόλο των κατασχεμένων Ι.Χ. που διαθέτει το Δημόσιο και πιθανώς μία φορά τον χρόνο να κληρώνονται και κατασχεμένα ακίνητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα