Αναρθρες κραυγές για τα Ιμια (μας) από την Τουρκία!

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τέθηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό Ιμίων, 21 χρόνια μετά την κρίση του Ιανουαρίου του 1996, που λίγο έλειψε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο. Η επιθετική ρητορική της Αγκυρας, που συνεχίστηκε χθες, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει «τουρκικό έδαφος» τα Ιμια, ανάγκασε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και να της θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ζητώντας την παρέμβασή της.

Αυτό έγινε λίγες ώρες αργότερα, με την Ανγκελα Μέρκελ να τηλεφωνεί στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και να του επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών δεν αμφισβητείται». Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού η Γερμανία φέρεται ότι παίρνει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας. Επίσης, το Βερολίνο έχει «αδειάσει» την Τουρκία και στο θέμα του Προσφυγικού, μετά τις απειλές του Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση χιλιάδες μετανάστες αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του για τη βίζα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Προσφυγικό και το Κυπριακό. Τα δύο αυτά θέματα τέθηκαν και στη συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα, με την κυρία Μέρκελ να προτείνει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Πέραν της πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα να επικοινωνήσει με την Α. Μέρκελ, την κλιμάκωση της έντασης και τους φόβους «θερμού επεισοδίου» μαρτυρά και το ταξίδι-αστραπή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στις Βρυξέλλες, στις αρχές της εβδομάδας (ταξίδι το οποίο δεν ανακοινώθηκε), όπου συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας μάλιστα και περιστατικά που έχουν καταγράψει τα πλοία της συμμαχίας τα οποία περιπολούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Πρόσφατα, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η παρουσία της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Τουρκία ζητούσε επιμόνως να μπει ένα τέλος. Στο μεταξύ, χθες, ο Π. Καμμένος, από την Ηπειρο όπου βρέθηκε επισκεπτόμενος στρατιωτικά φυλάκια, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στην Αλβανία επισημαίνοντας ότι «δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους προκλήσεις, δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους αναφορές, οι οποίες προσβάλλουν και την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα, στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου -που συνέχισε την επιθετική ρητορική της Αγκυρας, η οποία ξεκίνησε με την αξίωση Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και συνεχίστηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, που ζήτησε να… επιστραφούν στην Τουρκία 18 ελληνικά νησιά του Αιγαίου-, ο οποίος είπε ότι «τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών: η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. «Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει» επισήμανε στην ανακοίνωσή του το υπ. Εξωτερικών. Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων ολοκληρώθηκε με ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας με την οποία χαρακτηρίζεται αποστρατιωτικοποιημένο νησί η… Κάσος.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη» δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκ μέρους της Ν.Δ.

Παυλόπουλος: Αμφισβητούν τα σύνορα της Ευρώπης όσοι αμφισβητούν τα δικά μας!

Τη δική του απάντηση στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τα Χανιά, όπου βρίσκεται, για την επέτειο της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του στο επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όποιοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητούν και τα σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και στο διηνεκές, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος διαφοροποιήθηκε από την έως πρόσφατα τακτική της κυβέρνησης ότι αυτά λέγονται από την Αγκυρα για εσωτερική κατανάλωση, προσθέτοντας: «Εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Για εμάς οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Ομως απαντάμε με αποφασιστικότητα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Οποια μορφή κι αν πάρουν.Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Ούτε τις προηγούμενες προκλήσεις ούτε και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων». Και κατέληξε: «Λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο. Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο. Ενα ζήτημα μόνο υπάρχει με την Τουρκία, το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως ακριβώς θέλει το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα