Προσκύνημα στο Ορος Σινά!

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» παρουσιάζουν αύριο στην ΕΤ2 την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης!

Από τη
Μαρία Ανδρέου

H Ιερά Μονή του Σινά είναι ένα ελληνοθόρδοξο χριστιανικό μοναστικό κέντρο, με αδιάκοπη πνευματική ζωή 17 αιώνων στην καρδιά της ερήμου. Βρίσκεται στον τόπο ακριβώς όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου, στους πρόποδες του Ορους Σινά, στην κορυφή του οποίου ο Θεός τού έδωσε τις 10 Εντολές.

Η ασκητική ζωή στο κέντρο της ερήμου της Χερσονήσου του Σινά αρχίζει από το τέλος του 3ου αιώνα. Στη μονή ασκήτεψαν και αγίασαν όλους αυτούς τους αιώνες περισσότεροι από 170 επιφανείς Σιναΐτες άγιοι.
Στο πέρασμα των αιώνων όχι μόνο απλοί προσκυνητές αλλά και μεγάλοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες έθεσαν υπό την προστασία τους το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης: ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, η αγία Ελένη, ο ιδρυτής του Ισλάμ Μωάμεθ, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και άλλοι.

Θρησκευτικός προορισμός

Οι συντελεστές της εκπομπής «Φωτεινά μονοπάτια» επισκέφθηκαν αυτόν τον τόσο σημαντικό θρησκευτικό προορισμό και παρουσιάζουν αύριο, στις 10.30, στην ΕΡΤ2 το επεισόδιο «Η Αγία Αικατερίνη του Θεοβάδιστου Ορους Σινά». Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Ελένη Μπιλιάλη προβάλλει την ιστορία της μονής, τα σημαντικά προσκυνήματα της Αγίας Κορυφής και της Αγίας Βάτου.

«Για την Αγία Αικατερίνη του Σινά πετάξαμε στις 3 και επιστρέψαμε στις 8 Νοεμβρίου. Το πρωί είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αφόρητη ζέστη και το βράδυ το κρύο της ερήμου. Οι 20 πατέρες που διαμένουν στη μονή μάς φιλοξένησαν στα κελιά τους με όλη την αγάπη τους και μας μίλησαν για τα 1.500 χρόνια λειτουργίας του μοναστηριού.

Ο ηγούμενος Δαμιανός μάς υπογράμμισε την άρρηκτη σχέση του ελληνορθόδοξου κέντρου με τους βεδουίνους της ερήμου. Οι βεδουίνοι θεωρούν τους ασκητές αδέρφια τους και κάθε πρωί ζυμώνουν μαζί το ψωμί της ημέρας στους φούρνους της μονής» αναφέρει στη «δημοκρατία» η δημοσιογράφος και συμπληρώνει: «Ηταν άκρως συγκινητικό για εμάς να δούμε να επισκέπτονται τη μονή προσκυνητές από τη Νάξο, να φοράνε με μεγάλη πίστη το αργυρό δαχτυλίδι της αγίας Αικατερίνης, που συμβολίζει την ένωσή της με τον Χριστό και το οποίο θεωρείται σημαντικό φυλακτό. Ο πατέρας Νικόδημος δίνει ένα δαχτυλίδι σε όλους του προσκυνητές. Η λάρνακα της αγίας Αικατερίνης μυροβλύζει καθώς και τα αγία λείψανά της».

Να σημειωθεί ότι σε ένα καλυβάκι στο Ορος Σινά ασκήτευσε και ο άγιος Παΐσιος. «Η υγεία του γέροντα, όπως μας αποκάλυψε η παρουσιάστρια, δεν του επέτρεψε να κάτσει άλλο στην έρημο. Οποιος δεν έχει καλό αναπνευστικό είναι δύσκολο να διαμείνει για αρκετό καιρό στο Σινά».
Οπως αναφέρει, «όταν πήγα στο σημείο όπου ο Μωυσής έβγαλε νερό από τη γη για τις φυλές του Ισραήλ χτυπώντας την πέτρα με το ραβδί του, συγκλονίστηκα. Είναι φοβερό αλλά μέσα από την εκπομπή μας οι μοναχοί περνάνε μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα τονίζουν σε όλους τους πιστούς ότι δεν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, γι’ αυτό να μη φοβούνται να έρθουν να προσκυνήσουν αυτά τα άγια χώματα».

Με άγιο Παΐσιο και Μεγαλόχαρη Τήνου

Η παραγωγή «Φωτεινά Μονοπάτια» θα μας παρουσιάσει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου την Ευαγγελίστρια της Τήνου και στις 18 του μήνα ένα αφιέρωμα στον άγιο του αιώνα μας, τον πατέρα Παΐσιο. Η σειρά με αυτά τα τρία επεισόδια θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΡΤ έχει δώσει το πράσινο φως για να συνεχίσει με νέες αποστολές το 2017. Μόνο η εκπομπή για το Αγιον Ορος έχει δεχτεί την ημέρα που προβλήθηκε 10.000 χτυπήματα στο διαδίκτυο.

«Στις 8 Δεκεμβρίου ταξιδέψαμε στη Μεγαλόχαρη της Τήνου. Αν και ο γιατρός μού είχε συστήσει αφωνία γιατί έπαθα φαρυγγίτιδα, η δύναμη της Παναγίας μας με αξίωσε με τη χάρη της και φτιάξαμε ένα ωραίο αφιέρωμα για το όραμα της μοναχής Πελαγίας και την ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της» τονίζει η δημοσιογράφος και καταλήγει: «Ευχαριστώ τους τηλεθεατές που αγκάλιασαν τόσο πολύ την εκπομπή και μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε. Στις 18 Δεκεμβρίου θα δείτε τη Μονή Σουρωτής στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου απεβίωσε ο άγιος Παΐσιος λέγοντας «αγάπη και ταπείνωση είναι η συχνότητα στην οποία εργάζεται ο Θεός».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα