Και εξώδικο για τις ελλείψεις στα φάρμακα!

«Σήμα κινδύνου» για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά «εκπέμπουν», μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας τους, οι φαρμακοποιοί.

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες δεν εκτελούν (ή εκτελούν μερικώς) τις παραγγελίες των φαρμακείων, τροφοδοτώντας την αγορά με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα επιβάλλουν «πλαφόν», δίνοντας συγκεκριμένο αριθμό σκευασμάτων σε κάθε φαρμακείο ή ορίζουν ελάχιστο όριο παραγγελίας, απαιτώντας από τα φαρμακεία να αγοράζουν προϊόντα συγκεκριμένης (συνολικής) αξίας.

«Φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες ορίζουν, αυθαίρετα, ανώτατο όριο της ποσότητας φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία. Ακόμη, ορίζουν κατώτερο όριο παραγγελίας, απαιτώντας να μην είναι μικρότερη από ένα συγκεκριμένο ποσό. Υποχρεώνουν έτσι τα φαρμακεία να προβαίνουν σε παραγγελίες φαρμάκων που δεν χρειάζονται, προκειμένου η συνολική αξία της παραγγελίας να ξεπερνά το κατώτερο όριο, που -αυθαίρετα- έχουν επιβάλει. Επί της ουσίας, αρνούνται παρανόμως να πωλήσουν τα φάρμακα που διαθέτουν» σημειώνει ο κ. Λουράντος.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η συγκεκριμένη πρακτική θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που αδυνατούν να βρουν τα φάρμακά τους. Μέσω της εξώδικης διαμαρτυρίας (που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον ΕΟΦ, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων), ο ΠΦΣ ζητάει να διερευνηθεί «αν οι ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών και πού διοχετεύονται τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρίες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα