Υστερα από πέντε συνεδριάσεις το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει ταφόπλακα στις συνταγματικές ενστάσεις κατά του Μνημονίου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.

 

Χρειάστηκαν πέντε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις των συμβούλων Επικρατείας, προκειμένου να καταλήξουν, σχεδόν ομόφωνα, ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή αποφάνθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν τις περικοπές σε αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι, μάλιστα, μέσα σε βιώσιμα επίπεδα. Επιπλέον, αποφάνθηκαν ότι με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

 

Ταυτόχρονα, το ΣτΕ, υιοθετώντας όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία, έκρινε ότι με το Μνημόνιο και την ένταξή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν σε μια πλειάδα άρθρων του Συντάγματος, όπως αυτά για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, την αρχή της ισότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται.

 

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέο Μνημόνιο, με το οποίο θα επιβάλλονται νέες περικοπές αποδοχών κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου το θέμα, με τις συνθήκες και συγκυρίες που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

 

Υπενθυμίζεται ότι την προσφυγή στο ΣτΕ την είχαν καταθέσει δέκα επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, ήτοι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2011.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: