Φοβούνται για «βόμβα» γρίπης!

Συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές! Τα εμβόλια και οι επικίνδυνες επιπλοκές για τους ασθενείς

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Συναγερμός έχει σημάνει για τη γρίπη στις υγειονομικές Αρχές τις τελευταίες μέρες, καθώς ο Ιανουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο κάνει ουσιαστικά το «ποδαρικό» της η εποχική νόσος.

Η νοσηρότητα στα δείγματα που αυτό το διάστημα στέλνονται στα κέντρα αναφοράς για τη γρίπη αγγίζει το 30%, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθεί, όπως θα συμβεί και με τη θνησιμότητα λόγω των επιπλοκών της γρίπης -με σοβαρότερη την πνευμονία-, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο Αθ. Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τον δρα Αθανάσιο Τσακρή, φέτος φαίνεται ότι θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2), ο οποίος έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, δηλαδή την ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Οι ομάδες υψηλού κίνδυνου και κυρίως άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε έπειτα από δύο εβδομάδες να είναι καλυμμένοι απέναντι στη νόσο» είπε στη «δημοκρατία» ο δρ Τσακρής.

Εως χθες είχαν καταγραφεί 10 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Ο ασθενής που απεβίωσε ήταν 70 ετών και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι έντονος πονοκέφαλος, πονόλαιμος, αίσθημα κόπωσης έως και εξάντλησης, καταρροή, βήχας και υψηλός πυρετός από 38,5 βαθμούς έως και 40 βαθμούς, που διαρκεί από τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία πρέπει να παραμένουν κλινήρεις και να ενημερώνουν άμεσα τον γιατρό τους για την έγκαιρη χορήγηση αντιιιικών φαρμάκων προκειμένου να αποφύγουν τις επιπλοκές της γρίπης, όπως η πνευμονία. Σημειώνεται ότι τα μέτρα προφύλαξης για τη γρίπη είναι -μεταξύ άλλων- ο καλός αερισμός των χώρων εργασίας και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Λάρισα: 400 περιστατικά σε μία ημέρα

Τετρακόσιοι ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Λάρισας την περασμένη Δευτέρα, εκ των οποίων οι 62 χρειάστηκε τελικά να νοσηλευτούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτη Νάνο, τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά γρίπης είναι αυξημένα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Οπως τόνισε, η γρίπη έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, ενώ προέβλεψε ότι και την επόμενη εβδομάδα θα είναι πολλά τα κρούσματα.

Προειδοποίηση

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά η προσέλευση έως χθες ήταν μικρή, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, όπως είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έρχονται σε κάθε εφημερία έως και δέκα ασθενείς την ημέρα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, και από αυτά ένα μόνο περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό και διασωληνώθηκε».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε έξαρση της γρίπης, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητά της τις ημέρες των γιορτών ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα