Με καρτοπληρωμή και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ – τηλεφωνίας

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τις δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, οι οποίες θα προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλαν ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής – σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης δεν θα υπολογίζονται για την κάλυψη του ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα. Χθες διέρρευσε ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει (αναγκαστική) στροφή 180 μοιρών και τελικά θα αναγνωρίσει ακόμα και αυτές τις κατηγορίες δαπανών για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου!

Ο λόγος είναι ότι, όπως διαπιστώθηκε στην… πορεία (!), πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας γίνονται με τη χρήση καρτών και σε σούπερ μάρκετ, πρακτορεία του ΟΠΑΠ και άλλα καταστήματα, άρα θα ήταν δύσκολο για τις τράπεζες να διαχωρίσουν ποιες πληρωμές με πλαστικό χρήμα αφορούν αγορές καταναλωτικών αγαθών και ποιες εξόφληση λογαριασμών, και να αποστείλουν ξεχωριστά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο πρέπει να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα εξαιρεθούν από το χτίσιμο του αφορολογήτου όσες δαπάνες αποτελούν τεκμήρια, δηλαδή οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων, για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου), όπως και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.

Αντιθέτως, στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking κ.λπ.) για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών και για παροχή υπηρεσιών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα