Πετάει πάλι φωτιές ο dr. Σόιμπλε κατά της Ελλάδας

Απαιτεί να εφαρμοστούν τα πολύ σκληρά μέτρα που θέλει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα

Μόλις τρεις ημέρες μετά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μίλησε για τέταρτο Μνημόνιο σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποδόμησε χθες ευθέως την προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση-απειλή προς την Ελλάδα να μην ποντάρει στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρίτο Μνημόνιο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν ξεπερασμένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ. Εάν το πρόγραμμα ξεπεραστεί, τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ξεκάθαρα.

Θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι δεν θα αγχωνόταν αν τελικά το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να συζητήσει το γερμανικό Κοινοβούλιο αν θα εγκρίνει ή όχι ένα νέο πρόγραμμα. Με δεδομένες τις δηλώσεις Γερμανών βουλευτών και τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα, η έγκριση νέου προγράμματος κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν.

Ντάισελμπλουμ: Βγάζει λάδι τις ξένες τράπεζες για το «φουσκωμένο» χρέος!

Τη βολική για τον ίδιο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους δικαιολογία ότι το ελληνικό χρέος διογκώθηκε «επειδή οι Ελληνες από τότε που ήρθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους» επιστράτευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτό).
Σε συνέντευξή του στη φλαμανδική εφημερίδα «De Tij» ο πρόεδρος του Eurogroup έριξε την ευθύνη στους Ελληνες, που δανείζονταν χωρίς να σκέφτονται πώς θα αποπληρωθεί το χρέος, και πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί ολόκληρη αλήθεια ότι τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, στην οκταετία μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούσαν έως 40% περισσότερο, χρησιμοποιώντας δανεικά. Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Οπως είπε, «σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια η Ελλάδα και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό». Σε ερώτηση αν είναι αναγκαίο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, αλλά «για ένα “κούρεμα” του χρέους δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη», ενώ σημείωσε ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα πως τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν, και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και αυτές της νότιας Ευρώπης».

Στην ίδια γραμμή και ο ESM!

«Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα αποτελούσε θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής» τόνισε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι «έχουμε ήδη συνεργαστεί σε δύο προγράμματα για την Ελλάδα». Οσον αφορά το χρέος, διαβεβαίωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ESM εντός του Ιανουαρίου.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «South China Morning Post», ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμά της και τόνισε ότι η χώρα μας εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ ετησίως χάρη στους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από τον ESM, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ της.

Κ. Βελόπουλος: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός

Ενα πρώτο πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος Ελληνική Λύση έδωσε χθες ο πρόεδρός του Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρώην βουλευτής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επεσήμανε ότι «χώρα υπό πτώχευση δεν είναι σταθερή», προσθέτοντας ότι «το να μαλώνεις για τους φόρους δεν είναι πολιτική πρόταση. Αν δεν παράγουμε πλούτο, τότε θα παράγουμε φόρους και χρέος».

Προανήγγειλε ότι «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, το δικό μας ξεκινά από την περιφέρεια και μετά θα πάει στην πρωτεύουσα», ενώ υπογράμμισε ότι η Ελληνική Λύση έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Πριν δημιουργήσουμε το κόμμα, ασχοληθήκαμε με τη μελέτη και τον σχεδιασμό για την πρωτογενή παραγωγή, καθώς από εκεί ξεκινά μια σταθερή οικονομία» τόνισε ο κ. Βελόπουλος και υπογράμμισε ότι τα συστημικά κόμματα εκτελούν εντολές «είτε από τις Βρυξέλλες είτε από άλλα κέντρα».

Ο κ. Βελόπουλος εκτίμησε ότι έχει αλλάξει η σφαίρα της γεωστρατηγικής πολιτικής και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε παίκτες με τους νικητές, και οι νικητές είναι οι Ρώσοι και πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία».
Τέλος, ερωτηθείς για πιθανές συνεργασίες, απάντησε ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός. «Οποιο κόμμα θέλει, να αντιγράψει το πρόγραμμά μας. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με κανέναν. Η Ελληνική Λύση ήρθε για να μείνει».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα