Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη για τους αγρότες

Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες στη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο

Σε σκληρούς τόνους εξελίχθηκε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσον αφορά το βασικό θέμα της χθεσινής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, που ήταν τα προβλήματα των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έστησαν πελατειακές σχέσεις με τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους και υπονόμευσαν τον αγροτικό τομέα. «Δεν σας βγήκε πέρυσι και παρακάμπτετε το γεγονός ότι γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεστε εσείς. Οσο ήσασταν κυβέρνηση, υπογράφατε ό,τι σας έβαζαν κάτω από το στιλό. Προσπαθείτε να εμφανίσετε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως προβλήματα που δημιουργήσαμε εμείς».

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, κατηγορώντας τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, ελπίζοντας κάτι να καρπωθούν.

Επιστροφή φόρου

«Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά ποιοι είσαστε. Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε δήθεν για τα υψηλά πλεονάσματα είχατε συμφωνήσει υψηλά πλεονάσματα για το 2016 και το 2017, που σημαίνει φόρους και περικοπές».

Τόνισε επίσης ότι θα διατεθούν πόροι 6 δισ. στους αγρότες έως το 2020 και πρόσθεσε ότι η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, παρά την καθυστέρηση, θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα του ΦΠΑ στο κρασί και έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις στη φορολογία που είχε υποσχεθεί στη ΔΕΘ, λέγοντας: «Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη». Και πρόσθεσε: «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αρρωστήσατε στην Αθήνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές και υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επίσης, επισήμανε: «Θα καταργήσουμε τον φόρο στο κρασί, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και τον φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%». Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, στη βάση εννέα παρεμβάσεων, που είναι οι εξής:

1. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.
2. Ενεργοποίηση όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών.
3. Εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα.
4. Προώθηση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή.
6. Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και η βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών.
7. Ενίσχυση και προτεραιότητα στην ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, όπου καταγράφεται στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας.
8. Τακτικός διάλογος της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.
9. Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να αναλάβει τον θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Ανοιγμα Κυριάκου στο ΠΑΣΟΚ και αίτημα για πρόωρες εκλογές

«Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος έκανε άνοιγμα στις υπόλοιπες «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» της αντιπολίτευσης και δη στο ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα συγκρούονται οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και δεν επιτρέπεται να υφίσταται» ανέφερε με νόημα. «Κι αυτό», συνέχισε, «αφορά ιδιαίτερα κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και, παρά τις διαφορές τους, συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι, όπως είπε, να ενώσει τον ελληνικό λαό.

Σκληρή κριτική από τουςαρχηγούς των κομμάτων 

Σφοδρή ήταν η επίθεση της Φώφης Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία άλλωστε της οποίας διεξήχθη η προ ημερησίας συζήτηση για τους αγρότες.
«Τάξατε λαγούς με πετραχήλια. Οι προεκλογικές σας υποσχέσεις ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Τους εξαπατήσατε» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχει απαρίθμησε 12 δυσβάσταχτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν αυξήσεις στη φορολογία και στις εισφορές του αγροτικού κόσμου. «Μετατρέψατε το αγροτικό εισόδημα σε αγροτικό επίδομα, αυτό είναι έργο δικό σας, έργο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.» πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να έχουν «αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συκοφαντεί, βρίζει τους αγρότες», ισχυριζόμενη -όπως είπε- ότι μια νέα κλιμάκωση των αγώνων προκαλεί «πολιτική αναταραχή».

«Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες πότε ως απατεώνες που φοροδιαφεύγουν, πότε ως τους πιο ευνοημένους σε σχέση με τους πάμφτωχους;» είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι οι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν είπαν ούτε λέξη για τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του αγροτικού κόσμου, τα σκάνδαλα με τις επιδοτήσεις και την τήρηση των ασφυκτικών ευρωπαϊκών πολιτικών. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι «οι αγρότες είναι φύσει πατριώτες, ζουν για τη γη τους και είναι η ψυχή του έθνους, γι’ αυτό και οι Ελληνες εθνικιστές στέκονται ολόψυχα στο πλευρό των αγροτών».

Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες αγρότες είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια στα ανθελληνικά Μνημόνια». «Αν θέλουμε να μη σβήσουν ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε τον ΦΠΑ αγροεφοδίων, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου, ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τη φορολογία» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα