Οι 12 κουζίνες της Ελλάδας

Κάθε Σάββατο η νέα σειρά ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Δώδεκα ταξίδια, προσωπικές ιστορίες, διαφορετικές γεύσεις και μοναδικά προϊόντα. Τα μήλα της Ζαγοράς, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τα σύκα της Κύμης, τα βουβάλια της Κερκίνης, το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου, τα τυριά της Νάξου, τα πορτοκάλια της Λακωνίας, το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, η αγκινάρα Αργολίδας, τα φασόλια Πρεσπών και το γριβάδι τους, τα κάστανα της Καστάνιτσας.

Η ΕΡΤ2 παρουσιάζει σε αφήγηση της σεφ Ελένης Ψυχούλη το ερχόμενο Σάββατο και κάθε Σάββατο στις 18.30 τη νέα σειρά ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ντοκιμαντέρ «Τοπικές κουζίνες». Ενα όμορφο ταξίδι πίσω από τα ράφια της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς, όπου το προϊόν πρωταγωνιστεί, γίνεται ο λόγος ενός άλλου τουρισμού, με αιτία γαστρονομική!

Tα τελευταία 20 χρόνια το τοπικό ελληνικό προϊόν έγινε μόδα και οικονομική διέξοδος. Βγήκε από την αφάνεια, απέκτησε πιστοποιήσεις, ενθουσίασε τους εξαγωγείς.

Η κρίση δημιουργεί έναν νέο, ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα: τα άνεργα παιδιά του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ γίνονται αγρότες, πηγαίνοντας στο χωράφι με λάπτοπ και ιντερνετικές πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσουν βιολογικά, πετυχαίνοντας ένα νέο μοντέλο επιβίωσης. Στην πόλη οι ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι υποστηρίζουν το νέο μοντέλο αγρότη, που πρωτοπορεί στους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Οι δημιουργοί της σειράς «Τοπικές κουζίνες» προσεγγίζουν τον χαμένο πλούτο μιας χώρας «γκουρμέ». Πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ είναι οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους ξετυλίγουν τις λεπτομέρειες για τα προϊόντα που αγοράζουμε στα μπακάλικα της πόλης.

Η κάμερα τους ακολουθεί στο χωράφι, στους δύσκολους καιρούς, στο σπίτι, στον τρύγο, στο μάζεμα, στην πορεία για τον έμπορο. Ακολουθώντας τον χρόνο και τον λόγο τους ζούμε τη δική τους καθημερινότητα, τις χαρές και τις αγωνίες τους, γευόμαστε το καθημερινό και γιορτινό φαγητό τους, ταξιδεύουμε στην ιστορία της παραγωγής τους, μπαίνουμε στη θέση τους δίνοντας απαντήσεις στην προοπτική «θα μπορούσα, άραγε και εγώ;».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα