Η Ελλάδα πληρώνει το λάθος του ΔΝΤ

«Τι κάνει το ΔΝΤ να πιστεύει ότι ξέρει τι είναι καλό για την Ελλάδα;». Το ερώτημα ανήκει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που όπως εύστοχα επισημαίνει στον πρόλογο κιόλας του άρθρου που δημοσίευσε οι ίδιοι οικονομολόγοι που απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση το 2007 κάθονται ακόμα στη «θέση του οδηγού», το ίδιο ανίδεοι για την κρίση. Ο συντάκτης του κειμένου ασκεί σκληρή κριτική στο Ταμείο και δικαιώνει τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων εργαζομένων. «Το λάθος του ΔΝΤ (το 2007) δεν ήταν καθόλου μικρό. Μπορεί να συγκριθεί με το λάθος ενός γιατρού να ξεχάσει μέσα σε έναν άνθρωπο τα χειρουργικά του εργαλεία ή να χειρουργήσει λάθος πόδι. Το λάθος αυτό προκάλεσε ένα απίστευτο χάος, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί άνθρωποι τη δουλειά τους. Παρ' όλα αυτά, από όσο γνωρίζουμε, κανένας στο ΔΝΤ δεν έχασε τη δουλειά του, ούτε κανείς έχασε την προγραμματισμένη προαγωγή του. Από όσο γνωρίζουμε η οικονομική κρίση που κατάστρεψε τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στους ανθρώπους των οποίων η δουλειά είναι να προβλέπουν αυτές τις καταστροφές. Πώς πρέπει, λοιπόν, να νιώθουν οι Ελληνες εργαζόμενοι όταν τους λένε ότι πρέπει να δουλέψουν περισσότερα χρόνια για μικρότερες συντάξεις, όταν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θα συνταξιοδοτηθούν στα 50 τους και θα πάρουν εξαψήφια σύνταξη;

 

Εκτός αυτού, οι Ελληνες εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ απέτυχαν να την κάνουν». Η αρθρογραφία υπέρ της Ελλάδας στο χθεσινό φύλλο του «Guardian» δεν σταμάτησε εδώ. Δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας ανέλαβε να απαντήσει και να βάλει στη θέση του τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε πριν από δύο ημέρες ότι η Ε.Ε. πρέπει να αφήσει την «απερίσκεπτη» Ελλάδα να βγει από το ευρώ. «Ο δήμαρχος του Λονδίνου είναι ανόητος να επαναλαμβάνει το “κατασκεύασμα” ότι οι τεμπέληδες και άμυαλοι Ελληνες εργαζόμενοι φταίνε για την κρίση χρέους, κι όλα αυτά μέσα από τη στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα “Daily Telegraph” και για την οποία πληρώνεται 300.000 ευρώ τον χρόνο. Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν τη μεγαλύτερη εργασιακή πίεση σε όλη την Ευρώπη και δουλεύουν τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Ποιος το λέει αυτό; Η Ε.Ε.» αναφέρει η εφημερίδα προς υποστήριξή μας. Στον «Guardian», όμως, δημοσιεύτηκε χθες και μία ανάλυση του καθηγητή πολιτικής οικονομίας Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα αποσκοπεί στην προστασία των τραπεζών και πως μόνο μία χρεοκοπία θα άλλαζε αυτό το δεδομένο. Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Wall Street Journal», οι μισθοί των πολιτών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες περικοπές εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

 

 

«Αποτυχημένο» το πακέτο διάσωσης λέει το «Spiegel»

 

Ρεπορτάζ με τον τίτλο «Πώς το ευρώ έγινε η μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης», που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η... οικονομική εκδοχή της «Θεωρίας της εξέλιξης» του Κάρολου Δαρβίνου, φιλοξένησε χθες το περιοδικό «Der Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση. Το δημοσίευμα πραγματεύτηκε τις αρχικές ελπίδες των πολιτικών της Ευρώπης για ένα «κοινό νόμισμα» που θα έβαζε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ένα κοινό «μονοπάτι οικονομικής ανάπτυξης». «Ελπίδες απατηλές» όμως, όπως αποδείχτηκαν, σύμφωνα με το «Spiegel», που έκανε ειδική αναφορά στις «οικονομικές φούσκες» στον χώρο του real estate που έσκασαν στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, «που ζούσαν ξεδιάντροπα πέρα από τις δυνατότητές τους». Τέλος, το άρθρο σχολίαζε και το «αποτυχημένο» πακέτο οικονομικής διάσωσης που δεν ήταν παρά μια «ιστορία γεμάτη από λάθη και ψεύτικες υποσχέσεις».

 

 

Μαρία Παναγιώτου

Ετικέτες: