Κοτζιάς: Δεν είμαστε κότες - Πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε!

«Στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου "κότες". Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε. Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί».

Με αυτή την φράση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989.

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Είπε ακόμα ότι στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «μεταφυσικά» πράγματα το γεγονός ότι «κάποιοι ανήγαγαν τη δική τους προσωπική τους καριέρα σε κύριο κριτήριο για τη λύση του Κυπριακού» καθώς κάποιοι του έλεγαν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη και θεωρούσαν ότι δηλαδή η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης της Μεγαλονήσου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ' ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Τέλος, ερωτηθείς για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συνέστησε στους Ευρωπαίους «αντί να ουρλιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ απέναντι στον Τραμπ, καλό είναι να μελετήσουν ορθά το φαινόμενο και να βρουν έναν τρόπο να εξηγήσουν τι ακριβώς θέλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια πρέπει να είναι η σχέση της με τις ΗΠΑ», τονίζοντάς τους, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν ακολουθεί μία «τέτοια συγκρουσιακή υφή που δίνεται στη βάση ότι δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα εκλογών που οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι δημοκρατικά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ελληνική διπλωματία βρίσκεται «σε ανοιχτή συζήτηση» με το επιτελείο του και υπογράμμισε ότι αναφορικά με τη μεγάλη φασαρία για το προσφυγικό, «πρέπει να προασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων που κινούνται. Εμείς, ως Έλληνες, δικαιούμαστε να μιλάμε γι' αυτό, αλλά οι Ευρωπαίοι που κλείσανε τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων δεν δικαιούνται».

Ετικέτες: