Ο ιπποκόμος του Σόιμπλε (Ντάισελμπλουμ) εκβιάζει και πάλι

Απειλεί με αποχώρηση της Ολλανδίας από το πρόγραμμα αν φύγει το ΔΝΤ. Σενάρια για αξιολόγηση σε… δόσεις

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Tεντώνουν ακόμη περισσότερο το σκοινί Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενισχύοντας τα σενάρια «σαλαμοποίησης» της δεύτερης αξιολόγησης ή παράτασης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα ακόμη και έως τον Ιούλιο!

Χθες, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπό την πίεση των εκλογών που διεξάγονται στις 15 Μαρτίου στη χώρα του, απείλησε ότι η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, επιβεβαίωσε έτσι για άλλη μία φορά ότι λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρώτος έκανε ανάλογη δήλωση.
Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε χθες των εκθέσεων του Ταμείου για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας»!

Η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό, αλλά τονίζει στην έκθεση ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί», ενώ «η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων». Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ έβαλε κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «το αποτέλεσμα δεν είναι καλό όταν μια κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης».

Υπό αυτές τις αντίξοες για την ελληνική πλευρά συνθήκες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει στο σημερινό Euro Working Group τις προτάσεις-υποχωρήσεις της κυβέρνησης, που όμως πολύ δύσκολα θα θεωρηθούν επαρκείς από τους δανειστές.

Αφορολόγητο

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, η παράταση του ενισχυμένου «κόφτη» με μέτρα δύο ταχυτήτων (δηλαδή, περί τα 2 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που θα νομοθετηθούν από τώρα για την περίοδο μετά το 2018 και άλλα 2,5 δισ. ευρώ που θα συμφωνηθούν χωρίς να νομοθετηθούν όμως προκαταβολικά) και η καθιέρωση «αντίστροφου κόφτη», ώστε σε περίπτωση υπεραπόδοσης, τα επιπλέον έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού να διατεθούν για μείωση φόρων και για κοινωνικές δαπάνες.

Πάντως, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι στα σενάρια που αναπαράγονται για τα μέτρα».
Σε εξέλιξη λέγεται ότι βρίσκονται πρωτοβουλίες τόσο του κ. Ντάισελμπλουμ όσο και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αβεβαιότητα εκτόξευσε και πάλι τα spreads

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε κάθε φορά που εντείνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών: οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, απομακρύνοντας κι άλλο την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Οπως ήταν επόμενο, το σκηνικό επαναλήφθηκε χθες, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να «φλερτάρει» με το 10% και την απόδοση του διετούς να πλησιάζει ανησυχητικά το 8%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έφτασε χθες το 9,39%, ενώ εκείνη του διετούς το 7,86%.
Οπως επισήμανε το πρακτορείο Reuters, οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο ατυχήματος, παρότι θεωρούν ότι τελικά θα αποφευχθεί, γιατί θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Υποβαθμίζει (!) την ποσοτική χαλάρωση η κυβέρνηση

Αν και μέχρι πρότινος τόνιζε πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τώρα η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα, αρχίζει να το υποβαθμίζει!
Πολλά κυβερνητικά στελέχη είχαν θέσει επανειλημμένα ως κεντρικό στόχο να μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου.

Προϋπόθεση

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, για να ανοίξει η πόρτα του QE, πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να κριθεί το χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ.
Ολα αυτά φαίνεται πια αδύνατο να γίνουν μέσα στον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει τη ρητορική της.
«Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή ύστερα από αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά προχθές ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα