Ετοιμοι για ανεξαρτησία οι Κούρδοι

Τα συνεχή λάθη της Τουρκίας, που πλέον σπεύδει να βρει λύση σε ΗΠΑ και Ρωσία, και ο ανταγωνισμός Οτσαλάν, Μπαρζανί

Αρθρο του
Φικρέτ Μπιλά
Εφημερίδα «Χουριέτ»

Ενώ είναι σε εξέλιξη ο εμφύλιος στη Συρία και το PKK-PYD εμπεδώνει την κυριαρχία του στη βόρεια Συρία, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Βόρειου Ιράκ άρχισε να δίνει σήματα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν.
Η Ουάσινγκτον για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ και την κατοχή του Ιράκ με την επιχείρηση του 2003 ζήτησε άδεια από την Τουρκία να διέλθουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το έδαφός της και να ανοίξουν μέτωπο από Βορρά. Η τουρκική Βουλή απέρριψε το σχετικό νομοσχέδιο και αυτό ανάγκασε τις ΗΠΑ να προβούν σε στενή στρατιωτική συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις του Μπαρζανί και του Ταλαμπανί.

Επιβράβευση αυτής της συνεργασίας – συμμαχίας ήταν να γίνει πρόεδρος του Ιράκ ο Ταλαμπανί και ο Μπαρζανί πρόεδρος της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης. Είναι γνωστό ότι μετά τις παραπάνω εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ άρχισε ένας ενδοκουρδικός ανταγωνισμός μεταξύ του Οτσαλάν και του Μεσούτ Μπαρζανί για το ποιος θα ηγηθεί όλων των Κούρδων.
Παρότι ο Οτσαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία και καταδικάστηκε σε ισόβια, ο ανταγωνισμός αυτός συνεχίστηκε μεταξύ του ΡΚΚ και του Μπαρζανί.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση, το ΡΚΚ άρχισε να απειλεί τον Μπαρζανί, όσον αφορά τη στρατιωτική δύναμη. Οσον αφορά τον πολιτικό τομέα, το ΡΚΚ θέλει να ανατρέψει τον Μπαρζανί και να γίνει αυτό κυρίαρχη δύναμη στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία μετά τις εξελίξεις του 2003 άλλαξε σταδιακά πολιτική. Ενώ έως τότε ήταν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Κούρδους του νότιου Ιράκ, συμμάχησε με τον Μπαρζανί και ακολούθησε πολιτική καλής γειτονίας για να αντιμετωπίσει την ισχυροποίηση του ΡΚΚ.

Ενας από τους στόχους του PKK-PYD είναι η ανατροπή του Μπαρζανί και η συνένωση των δύο περιοχών, του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας (σ.σ.: νότιο και δυτικό Κουρδιστάν), κάνοντας έτσι πράξη τουλάχιστον το μισό του σχεδίου του «Ενιαίου Κουρδιστάν». Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα βρει αντίθετες τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση του σχεδίου για ενοποίηση των περιοχών που ελέγχει το PKK-PYD στο Β. Ιράκ και στη Β. Συρία θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Αν υποστηρίξουν το PKK-PYD, που ελέγχει πλέον αυτήν την περιοχή, την οποία πρακτικά δεν ελέγχουν η Βαγδάτη και η Δαμασκός, τότε η κατάσταση θα ανατραπεί εις βάρος του Μπαρζανί. Ομως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο Μπαρζανί διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης.

Η Τουρκία θα στηρίξει τον Μπαρζανί απέναντι στην ισχυροποίηση και την επεκτατική διάθεση του PKK-PYD. Ομως η Αγκυρα έχει συνειδητοποιήσει ότι και η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τον Μπαρζανί θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα για την Τουρκία. Ετσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα κάνει τις απαραίτητες σχετικές προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να σταματήσει αυτές τις εξελίξεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δική της εδαφική ακεραιότητα και την ακεραιότητα του τουρκικού έθνους, με περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες.

Ακόμα κι αν έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τέτοιες κινήσεις ανεξαρτητοποίησης στην περιοχή δεν θα είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν, κόντρα στη βούληση της Τουρκίας και του Ιράν.

Μετάφραση – επιμέλεια:
Σάββας Καλεντερίδης

Διαβάστε επίσης:
►Σάββας Καλεντερίδης: 
Ψυχρολουσία για την Αγκυρα από τις αμερικανικές αποφάσεις για τη Συρία

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα