Στον εισαγγελέα τα δάνεια σε κόμματα και media!

Ξεπαγώνει το πόρισμα Καλούδη (όπως είχε προαναγγείλει ο Παπαγγελόπουλος)

Από τον
Παναγιώτη Στάθη

Την απαρχή μιας εισαγγελικής έρευνας που θα σπάσει το άβατο των υπόγειων και επισφαλών δανειοδοτήσεων άνω των 250.000.000 για τα κόμματα με εγγύηση (!) τα εκλογικά ποσοστά τους και περίπου 1,3 δισ. των ΜΜΕ με εγγύηση ακόμα και αέρα -κατά τη διατύπωση του μιντιακού παράγοντα Παναγιώτη Ψυχάρη- σηματοδοτεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η νέα έρευνα που θα διενεργηθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Π. Αθανασίου θα στηριχθεί στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Η εισαγγελέας ζητεί να εξακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων και σε καταφατική περίπτωση (εάν προκύψει η τέλεση αδικημάτων) να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων).

Η εισαγγελέας αναφέρει ακόμα πως δύναται ο αρμόδιος εισαγγελέας Π. Αθανασίου να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013, που είχε συντάξει ο εισαγγελέας Καλούδης. Η υπόθεση, ως γνωστόν, αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και των τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα Δραγάτση. Εκεί ερωτήθηκαν και απάντησαν πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων. Μάλιστα, το ίδιο διάστημα εισαγγελέας αρχειοθέτησε την υπόθεση κατ’ εφαρμογή ακριβώς αυτής της τροπολογίας.

Η τροπολογία

Την τροπολογία -την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και έμπειρος εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς «να την καταργήσουν» στα δικαστήρια και σήμερα φαίνεται να δικαιώνεται- είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Ν.Δ. Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.

Η ιστορία αυτής της τροπολογίας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της Ν.Δ. Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250.000.000.

Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου του 2013, η τροπολογία οδήγησε τις εν λόγω δανειοδοτήσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά τους, στο αρχείο, απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα από κάθε ευθύνη. Στη 44 σελίδων πορισματική αναφορά του εισαγγελέα Καλούδη περιγράφονταν με τον πλέον λεπτομερή τρόπο οι «περίεργες» δανειοδοτήσεις των κομμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα